Nyitnának az osztrák síterepek

A hetek óta tartó korlátozó intézkedések miatt már a karácsonyra összpontosítanának a sípályákon turizmusból és vendéglátásból élők, de meglehet, számításaikat az olaszok keresztülhúzzák.

Valószínűleg szívükhöz kaptak az osztrák sípálya-üzemeltetők, amikor megtudták, mire készül Olaszország. Déli szomszédjuk felvetette ugyanis, hogy Európa-szerte maradjanak zárva a síparadicsomok karácsonykor is, így segítve a koronavírus-fertőzés terjedésének visszaszorítását.

Ahogy arra számítani lehetett, a szűnni nem akaró járvány és a korlátozó intézkedések miatt „kivéreztetett” osztrák síterepek (helyesebben a turizmusból és vendéglátásból élők) heves tiltakozásba kezdtek, mondván, a fennmaradásuk múlik azon, kinyithatnak-e.

A legutóbb hozott osztrák szigorítások december 6-ig érvényesek. A síliftek üzemeltetését leállították, a pályákat kizárólag profik használhatják, a szállodák csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatnak, a szabadidős létesítmények és éttermek bezártak.

Az egész napos kijárási tilalmat, valamint az iskolabezárást – a kormányzat reményei szerint – december 7-től feloldhatják. A vendéglátó- és szállodaipar vezetői ugyanakkor nem ennyire derűlátók, szerintük ők csak egy héttel később fogadhatnak ismét vendégeket.

 

Fotók: shutterstock

 

A síterepek jelentős része tehát inkább a karácsonyi időszakra összpontosít. Salzburg tartomány december 19-től indítaná be a szezont, és főleg belföldi vendégeket igyekszik magához csábítani. Megteheti, mivel nem függ annyira a külföldi turistáktól, mint éppenséggel Tirol, amely aggódva figyeli, hogyan változnak a beutazási korlátozások.

Jóllehet a megélhetés a tét, a síterepek üzemeltetői mindennél fontosabbnak tartják az egészségmegőrzést, ezért csak akkor nyitnak, ha a következő hetekben jelentősen csökken a napi fertőzöttek száma. Úgy számolnak Ausztriában, amíg a százezer lakosra vetített esetszám nem süllyed száz alá, felesleges az intézkedések enyhítését követelni, különben ismét elszabadulna a fertőzés.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.