Schladming: bringás és futóparadicsom

Bár Schladming elsősorban a síelés miatt vált népszerűvé, a csodálatos környezetben remek tavaszi-nyári sportokat is érdemes kipróbálni.

A hagyományosan népszerű téli turistaközpontok tavasztól őszig a kirándulók, túrázók és kerékpározók kedvenc hegyi úticéljai közé tartoznak. Az egyik legnépszerűbb ausztriai üdülőhely, a 2013-as alpesisí-világbajnokságnak is otthont adó Schladming környékéről elsősorban mindenkinek a síparadicsom, a sí-vb és a Dachstein ugrik be. Tény, hogy Ausztria egyik legnépszerűbb téli üdülőhelyéről van szó, ami mellett azonban nem szabad elmenni, hogy a régió nemcsak a téli sportok szerelmeseinek tartogat élményeket, hanem csodálatos futásra, túrázásra vagy épp kerékpározásra alkalmas útvonalakat is találhatunk.

Körülbelül egyórás autóútra helyezkedik el a klasszikus hegyikerékpáros ünnepélynek, a Salzkammergut Marathonnak otthont adó Bad Goisern. A bringás verseny igen népszerű a magyar indulók körében is, évről évre számos honfitársunk méretteti meg magát a kihíváson. A versenyközpont helyszínéül szolgáló festői osztrák település szomszédságában található az egyik legnépszerűbb turistacélpont, a Hallstatti-tó. A tó körül kiépített kerékpárút található, amely szintemelkedés nélkül még kezdők számára is könnyedén végigtekerhető.

Amennyiben futáshoz vagy egy könnyedén teljesíthető túrához támadna kedvünk a környéken, érdemes a Rittisbergre ellátogatni. A 11.9 kilométer hosszúságú, 472 méternyi pozitív szintemelkedést magában foglaló körtúra elhelyezkedéséből adódóan ideális választás kisgyermekes, családos kirándulók számára is, hiszen a nyári szezonban kaland- és élménypark várja a vendégeket. A kifejezetten gyerekbarát programok köré kiépített panorámaút egy kezdő túrázó számára is élvezettel teljesíthető. Az útvonal mentén több helyen is találkozhatunk klasszikus alpesi jellegű fogadókkal, hüttékkel, ahol mindig finom meleg tea, kávé vagy leves vár ránk, mely igen jól tud esni hosszabb kirándulások alkalmával. A Rittisberg mindössze negyedórás autózásra fekszik Schladmingtól, így a környéken tartózkodóknak kihagyhatatlan program.

A Planai hegy másik oldalán, Obertal irányába található a Michael Tritscherről, az olimpikon alpesi sízőről elnevezett panorámaút. A Rohrmoos mellől induló orsó alakú útvonal teljes hossza 18 kilométer, azonban a távhoz mindösszesen 235 méter pozitív szintemelkedés társul, így nincs szükség komolyabb túrafelszerelésre a teljesítéshez. Igazán kellemes időtöltés akár futva, sétálva vagy kerékpározva is. A kör nagy része egy patak mellett halad, több helyen is található ivásra alkalmas forrás.

Schladming a Duna egyik fontos mellékfolyójának számító Enns partján fekszik, ebből adódóan a folyó mellett is kiépítésre került egy sétány. Az Ennsweg 100 elnevezésű panorámaút néhol aszfaltozott, olykor egy nyomsávos erdei ösvényeken át vezet végig az Enns partán. A kiépített útvonal teljes hossza csaknem 100 kilométer, azonban Schladming központjából akár keleti, akár nyugati irányban indulva kedvünkre választhatjuk meg a távot. Bármerre is indulunk, lenyűgöző kilátásra és csodás környezetre számíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Felkészülési verseny volt számára, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen
Lemaradt, aztán feltámadt a New York-i félmaraton női győztese
Ez az indiai túraútvonal könnyedén kigyógyíthat a tériszonyból
Akadtak hátráltató tényezők, mégis országos csúccsal győzött
Irány a tízemeletes teteje – így formáljuk a vádlinkat!

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.