Fél távon is az igazi

Hogy ne essék félreértés: a hagyományos táv mellett van lehetőség féltávot teljesíteni a 38. Lidl Balaton-átúszáson, amelyet augusztus 1-re terveznek.

Újdonsággal készültek a 38. Lidl Balaton-átúszás szervezői, hiszen az idén az indulók a megszokott 5200 méter mellett fél távot is választhatnak.

„Fontos hangsúlyozni, hogy ez plusz, nem pedig a hagyományos verseny átalakítása”

– hangsúlyozta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója, hiszen sokan félreértették, és azt hitték, a tradicionális, Révfülöpről induló és a balatonboglári Platán Strandon célba érő viadalt csonkították meg.

Fotók: Nemzeti Sport

„Régóta gondolkodunk azon, hogy lehetőséget adjunk a táv felének teljesítésére. Korábban is rendeztek rövidebb balatoni úszásokat, ám ezek elhaltak, ráadásul a tó veszélyes, kevés optimális hétvége van az idényben, bármikor jöhet egy nagyobb zivatar – folytatta Kocsis. – A Vivicittán is több táv közül választhatnak a futók, és mindenki boldogan indul. Azt akartuk, hogy olyanok is csatlakozhassanak az eseményhez, akik el sem tudják képzelni, hogy egyébként le tudnák úszni az ötezer-kétszáz métert.”

Nem mindent pótolnak
Míg a Balaton-átúszást, a Brutálfutást (július 18.), az Aldi női futógálát (augusztus 23.) vagy a K&H mozdulj! félmaratoni és futófesztivált (július 25.) új időpontban megrendezik, az eredetileg ugyancsak augusztus 1-re tervezett K&H mozdulj! velencei-tavi úszónap és túratriatlon elmarad. „Elképesztően zsúfolt a versenynaptár, ezért sem rendezzük meg, ahogyan a Vivicittát, a gárdonyi kerékpárversenyt vagy a Tour de Tisza-tó viadalt sem, illetve egy-két esemény megszervezését mérlegeljük.”

A korábbi ötlet megvalósítására ráerősítettek az elmúlt hónapok eseményei. A koronavírus-járvány miatt március közepén bezártak az uszodák, és bár a veszélyhelyzet feloldása után sorra nyitnak ki, Kocsis szerint még most is kapnak olyan visszajelzést, hogy egy-egy városban még zárva van a létesítmény. Ráadásul ahogyan a szakember emlékeztetett, az időjárás sem volt kegyes, zömmel június közepén lehetett nyílt vízbe merészkedni.

S hogy a gyakorlati megvalósításról is essék szó: a fél távot választók a balatonboglári oldalról indulnak, és beúsznak a 3.9 km-t jelző bójáig, majd visszafordulnak, és a Platán Strandon érnek célba. Azaz, a hagyományos távot és a 2.6 km-t választók beúszása ugyanott zajlik, a biztonság érdekében a szervezők megduplázzák az úszókat biztosító hajósort.

Míg korábban hónapokkal hamarabb lehetett jelentkezni, most július 15-én indul az előnevezés.

„Ezúttal lehetetlen megítélni, hányan indulnak majd vagy mennyien választják a fél távot” – így Kocsis, aki hozzátette, várhatóan kevesebb lesz a lemondás, hiszen aki július 15. után jelentkezik, nagy valószínűséggel indul is.

A biztonsági szabályokat maximálisan betartják majd, törekednek a távolságtartásra, rengeteg kézfertőtlenítőt helyeznek ki, illetve például hoszteszek fertőtlenítik minden hívás után a telefonokat, amelyeket néhány éve ingyen használhat mindenki, hogy kommunikáljon a szeretteivel.

„A Brutálfutáson is hangsúlyozzuk, a veszélyhelyzet után is csak óvatosan, hiszen a járvány nem múlt el.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.