Madár már nem úszik

Erdei Zsolt középsúlyú amatőr, félnehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok és Repka Attila olimpiai bajnok birkózó többször részt vett már a Balaton-átúszáson, de tudatos felkészülés nélkül már nem vállalják a megméretést.

Az úszással vagy a hosszútávúszással nem foglalkozó élsportolóink is előszeretettel szelik át a Balatont. Még nagyobb bravúr, ha nem öttusázó vagy vízilabdázó ússza át a magyar tengert, hiszen nekik is természetes közegük a víz. Nem mondható el ugyanez a küzdősportot űzőkről, márpedig közülük is többen vállalkoztak rá, hogy leússzák a Révfülöp és Balatonboglár közti 5.2 kilométert. Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó például a 37. Lidl Balaton-átúszás nagykövete, az idén negyedik alkalommal áll rajthoz.

Mi viszont nem őt, hanem egyik nagyszerű korábbi „kollégáját”, az amatőrként és profiként is világbajnoki címet szerző Erdei Zsoltot, valamint Barcelona olimpiai bajnok birkózóját, Repka Attilát szólaltattuk meg. Egyikőjük sem tervezi, hogy az idén elindul, de a korábbiakban mindketten hasznos tapasztalatot szereztek.

„Korábban az arca is voltam az eseménynek, de most külön nem hívtak, én meg annyira nem figyeltem a fejleményeket – árulta el portálunknak Erdei Zsolt. – Meg aztán nem vagyok kellően felkészült, még úgy sem, hogy korábban harminc éven át kőkeményen sportoltam – ez teljesen más jellegű erőpróba, aktív sportolóként is volt olyan, hogy majdnem belehaltam… Ahogy kezdtem korosodni, egyre nehezebb volt teljesíteni a távot.”

A Madár becenévre hallgató sportember külön nem készült arra a hat-hét átúszásra, amelyen részt vett, legfeljebb hobbiszinten néhány száz métert úszkált. Először 1998-ban vett részt a versenyen, frissen műtött könyökkel indult neki a távnak, mert orvosa azt mondta, az úszás jót tesz – aztán amikor megtudta, Erdei mit csinált, a fejéhez kapott, mert nem éppen erre gondolt…

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség jelenlegi elnöke azt sem rejtette véka alá, hogy bizony, nem túl lélekemelő folyamatosan azt látni, hogy sehogy sem akar közeledni a túlpart… Egyszer nagy csalódás érte, azt hitte, már a 2500 métert jelző bójához ért, amikor kiderült, hogy az még csak a kétezres. Másszor pedig arra volt szükség, hogy szinte a célig vontassa egy barátját.

„Mondtam a cimborámnak csütörtökön, hogy szombaton átúszom a Balatont. Erre azt felelte, Zamárdiban van éppen, átjön ő is, jó buli lesz. Nekivágtunk, aztán egyszer csak csobogásra lettem figyelmes, a hátam mögött kalimpált a vízben. Mondtam neki, hogy belefullad, de nem, átúszta, igaz, nyolcszáz méteren keresztül a vállamba kapaszkodott, és nekem kellett húznom. Aztán az utolsó kilométeren szóltam, ha belefullad, belefullad, de akkor is otthagyom, mert mindenki rajtam röhög majd, ha meglátják az időmet. Négy és fél óra alatt értem célba, neki szüksége volt plusz egy órára .”

Amikor társa nagyon nem bírta, kikapaszkodott egy hajóra, ahol leginkább szőlőcukrot osztogattak, ám ő meglátott a sarokban egy darab kenyeret, és megkérdezte, kaphatna-e egy falatot. Erre Erdei is kedvet kapott, mert már nagyon éhesek voltak – „Madár” úgy emlékszik, hogy olyan finom kenyeret még nem evett, aztán újult erővel csobbant a vízbe.

A jelenleg birkózóedzőként dolgozó Repka Attila – még az 1990-es évek végén – „csak” kétszer úszta át a Balatont, de így is emlékezetes marad a két próbálkozása.

„Külön is készültem ezekre az alkalmakra. Az első borzasztó volt, nagyon hideg volt a víz, nagyon hullámzott is, a második viszont jól sikerült, két óra alatt végeztem. Mostanában inkább mással foglalatoskodom, ez túlontúl intenzív kihívás számomra. Amikor birkóztam, nem volt jellemző, hogy közben úsztam volna, pályafutásom befejezése után kezdtem el. Mondhatnám, szerencsém volt, mert egy gerincsérv utáni rehabilitáció során be kellett iktatnom az úszást is. Úgy voltam vele, ha már ennyit úszom, megpróbálom »nagyban« is. Aztán az első beugrásnál úgy értékeltem, hogy nagyon rossz ötlet volt. Ha nem lettek volna olyan sokan a hideg vízben, ki is jövök, de a férfiúi büszkeség felülkerekedett a nehézségeken.”

Repka pozitívan emlékszik vissza ezekre a versenyekre, ráadásul az ismerősei körében mindig akad évenként tíz-húsz ember, aki átússza a Balatont. Ő az úszást és a futást sem kedveli igazán (Erdei Zsolt is hasonlóképpen érez, de ha választani kell, inkább fut), ám kitartására jellemző, hogy egyszer a maratoni távot is teljesítette, ráadásul Miskolc környéki hegyekkel súlyosbítva – nem kellett utána álomba ringatni…

Repka Attila egyébként amióta teljesítette a Balaton-átúszás kihívását, mindig figyeli, milyen időjárás vár a versenyzőkre. Vele együtt reménykedünk, hogy ezen a téren minden optimális lesz június 29-én!

 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.