A bemelegítés a sportolás alapja

A különböző gyakorlatok végrehajtása elengedhetetlen része az edzésnek, segít ugyanis megelőzni a sérülést, s javítja a teljesítményt. Sokan mégis szeretik elhanyagolni vagy felületesen elvégezni.

A bemelegítés legalább annyira fontos, mint maga az edzés, majd az azt követő nyújtás, de sokaknak ez a kritikus rész: szeretnének minél előbb belevágni a keményebb tréningbe. A bemelegítés során testünket, lelkünket ráhangoljuk a mozgásra, s ahhoz, hogy izmaink, ízületeink megfelelően bemelegedjenek, muszáj fokozott intenzitású gyakorlatokat végezni. Olyan mozgásokat, amelyek növelik a testhőmérsékletet, a vérkeringést, felkészítve ezzel a testet az edzésre. A sérülések kockázatát is csökkentjük. Izmaink ugyanis olyanok, mint egy gumiszalag, ha hideg, merevebb, könnyebben szakad. Ha viszont kellően meleg, akkor hajlékonyabb, rugalmasabb.

A sérülés elkerülése mellett az alapos bemelegítés hozzájárul a teljesítmény növeléséhez is. Futás vagy súlyzós edzés előtt könnyed kerékpározással növelhetjük a teljesítményt. Gyorsabban, többet futhatunk, nagyobb súlyokat emelhetünk.

Hogyan melegítsünk be?
Két típusa létezik. Az egyik az általános bemelegítés, amikor a teljes testet, szervezetet felkészítjük az edzésre, míg a másik a speciális, sportági bemelegítés, amikor egy adott sportra készítjük fel izmainkat. A gyakorlatokra legalább 10-15 percet szánjunk.

Gyakorlatok
Kardiotréning előtt bemelegíthetünk élénk sétával, majd guggolással, törzshajlításokkal, karkörzéssel. Erősítő edzés előtt szintén kiváló bemelegítési forma, ha 5-10 percet sétálunk gyors tempóban, majd azokat az izmainkat mozgatjuk meg súly nélkül, amelyekkel az edzés alatt dolgozunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.