A futás a sminkre is jó!

A tüdőkapacitással sosem volt gondja Cser Krisztián operaénekesnek, a Magyar Állami Operaház művészének, aki négy esztendővel ezelőtt csatlakozott az amatőr futók közösségéhez, és aki az áprilisi, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott 35. Telekom Vivicittá Városvédő futáson teljesítette volna első félmaratoni versenyét.

Amikor az ember építkezik, halad az edzésterve szerint, és nem jön el a várva várt pillanat…
Nagyon rossz érzés, de el kell fogadni, hogy tőlem független történet húzta keresztül a terveimet – mondta Cser Krisztián operaénekes, a Magyar Állami Operaház művésze.

Fotó: Löffler Péter

Sokat készült erre a versenyre?
Fél évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni a futással, a Budapest Sportiroda, egész pontosan a Barát Gabriella által küldött edzéstervek alapján készültem. Korábban is futkároztam, indultam versenyeken, tíz-tizenkét kilométereket vállaltam, félmaratoni váltókban vettem részt, de sajnos egy sérülés miatt nyolc hónapot ki kellett hagynom. Részleges izomszakadás volt a vádlimban, amelyen nem is csodálkozom, mert korábban sok mindent elmulasztottam, ami a futással együtt járt volna.

Például?
Például nem pihentettem eleget és megfelelően az izomzatomat, nem szedtem magnéziumot, nem nyújtottam a futások után. Egy szó mint száz, a tudatosság hiányzott belőlem. Sokszor „hűbelebalázs” módjára vágtam bele az edzésekbe, aztán az egyik munka során a színpadon egy fekvőtámasz közben megsérültem.

Hiányzott a futás ezalatt az idő alatt?
Nagyon hiányzott, és nehéz volt visszajönni ebből a sérülésből. Nem vagyok élsportoló, nincs benne tapasztalatom, hogy ilyen hosszú idő után miként kell újraépítenie magát az embernek. Elég nyögvenyelős volt az eleje. A kedvem megvolt az edzésekhez, a tudatosság azonban hiányzott a felkészülésemből. Csak azt csináltam, ami kényelmes volt, nem léptem ki a komfortzónámból. Aztán egy mexikói turné alkalmával megérett az elhatározás, és megérkezett a tudatosság is. Szinte minden nap futópadon edzettem, és ott jött az ötlet, hogy megpróbálkozom a félmaratonival is.

 

A Csupasport magazin első száma március közepén került a standokra, sokan kérdezték, hogyan tudnak ebben a nehéz helyzetben hozzájutni. Az Inmedio és Relay üzletekben jó eséllyel, de a nagyobb postákon is. Aki nem szívesen menne ki az utcára, e-magazinos formában immár a Digitalstandon is le tudja tölteni: egy perc a regisztrálás és egy perc a fizetés, itt is 590 forintba kerül a 100+16 oldalas magazin.

Az edzéseket hogyan tudja összeegyeztetni a munkájával?
Nehezen, általában a próbák idején vagy könnyebb koncertnapokon bátran futok, az előadások napján nem szoktam. És bizonyos hőmérséklet alatt nem megyek ki a szabadba, mert nem kockáztatok meg egy megfázást, torokgyulladást, elvégre a hangomból élek.

A futásra sokan nem sportként, hanem életmódként tekintenek. Sőt, van akinek az életében valóban gyökeres változásokat hoz a rendszeres sport, nemcsak testi, lelki megerősítést is ad. Az ön életében milyen változásokat generált, hogy elkezdett rendszeresen sportolni?
Mondhatom, hogy kicsit olyan, mint a drog, függővé teszi az embert. A kitartásommal és küzdeni tudásommal sosem volt probléma, ha elhatároztam valamit, végigmentem az úton. A futás ezt még inkább megerősítette bennem, és természetesen vannak fiziológiai hatásai is. Jobb az állóképességem a próbákon, előadásokon, könnyebben ugrálok jelmezben, díszletben, sminkben, megvilágítva. Vicces, de kevésbé izzadok, így tartósabb a sminkem. A légzéssel korábban sem volt gondom, az éneklés miatt a tüdőkapacitásom rendben van, most már szívvel-lélekkel jobban bírom a terhelést.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.