Amit eddig nem tudott Schwarziról

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia verseny, sorozatunkban ezúttal a világ talán legismertebb testépítőjét, Arnold Schwarzeneggert mutatjuk be.

Arnold Schwarzeneggert mindenki ismeri. Legalábbis aki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt fél évszázadot, biztosan hallott róla. Ha nem a Mr. Olympia hétszeres győzteseként, akkor Kalifornia állam kormányzójaként vagy éppen Terminátorként. Nehéz is róla újat mondani, mégis megpróbáltunk összegyűjteni néhány érdekességet a 72 esztendős hírességről.

A legfiatalabb
1970-ben nyerte meg először a Mr. Olympiát (később még hatszor), de korábban már győzött a Mr. Universe viadalon is, amelyen húszévesen diadalmaskodott, így ő a verseny történetének legfiatalabb bajnoka.

Elsőre díjat nyert
Arnold Schwarzenegger először a Maradj éhen című tragikomédiában szerepelt, alakításáért pedig rögtön Golden Globe-díjat kapott mint a legjobb debütáló férfi színész.

Futballista is volt
Fiatalon több sportágat is kipróbált, az Ausztriában nevelkedő Schwarzenegger még futballozott is, hogy aztán a foci mellett végzett konditermi edzések hatására is végleg a testépítést válassza.

Valóban volt katona
Nemcsak a filmekben, az életben is volt katona, hiszen szolgált az osztrák hadseregben, sőt még hadibörtönbe is került egy hétre, amikor titokban vett részt egy testépítőversenyen.

Nehézkes kezdetek
A Herkules New Yorkban című alkotás volt az első filmszerepe, de akkor még olyan erős akcentusa volt, hogy attól tartottak, nem értik, amit mond, ezért egy másik színész adta a hangját a szerephez. Ebben a filmben még Arnold Strongként játszott, mondván, a Schwarzenegger túl hosszú és bonyolult – ő azonban ragaszkodott a nevéhez, és néhány filmmel később már senkit sem zavart, bárki ki tudta mondani, hogy Schwarzenegger.

Kettes számú terminátor
Legismertebb filmje, a Terminátor, amelyből hat rész is készült – holott James Cameron rendező először Lance Henriksent akarta a címszerepre, mert egy kevésbé feltűnő, átlagos alkatú színészre gondolt, aztán találkozott Schwarzeneggerrel, aki lenyűgözte, és úgy döntött, hogy megállíthatatlan gyilkos robot lesz a Terminator.

4 milliárd dollár
Hatalmas sikereket ért el a filmvásznon, filmjei több mint 4 milliárd dollárnyi bevételt hoztak, ez több mint 1294 milliárd forint.

Híres feleség
Első felesége Maria Shriver újságíró, John F. Kennedy korábbi amerikai elnök unokahúga. 1986-ban házasodtak össze, négy gyermekük született, 2011-ben váltak el.

Különleges sikerek
Arnold Schwarzenegger hétszer nyerte meg a Mr. Olympiát, nála többször csak a nyolcszoros bajnok Ronnie Colemen és Lee Haney diadalmaskodott, rajta kívül pedig csak jóbarátja Franco Colombu és Jay Cutler volt képes rá, hogy egy vagy éppen több év kihagyás után visszaszerezze címét.

Névadó
Az ő nevét viseli az Arnold Classic, amely a Mr. Olympia után a legrangosabb testépítő-viadal – 1989-ben írták ki először, és azóta is töretlen sikerrel rendezik meg évről évre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.