Az aktív időskor nem lehet akadály

A Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete szervezésében Kortalan tudomány konferencia és fesztivál néven többnapos programsorozatot rendeztek a sport jótékony hatásáról.

A magyar és angol nyelvű Kortalan tudomány konferencia és fesztivál fő témaköre volt az Art of Ageing, azaz Az öregedés művészete, amely a szervezők értelmezése szerint nemcsak biológiai folyamatként, hanem általános és univerzális folyamatként is értelmezhető, s az idő múlását jelzi.

A rendezvény keretén belül Sport, korok, életek címmel panelbeszélgetést folytatott többek közt Pápayné dr. Sár Cecília terepultrafutó és Mindum Károly tízszeres Ironman-teljesítő, ultratriatlonista, akik az amatőr sportban elért eredményeikkel már számos alkalommal bizonyították, az aktív sportban nincsenek életkori határok.

A panelbeszélgetésen a fiatalabb korosztály képviseletében részt vett dr. Antal Dániel, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. triatlonedzője és Sárszegi Noémi, a tokiói olimpiára készülő magyar triatlonválogatott versenyzője is.

„A sport fokozza az endorfintermelést, amely segít elnyomni a kimerültség érzését és a stresszt – mondta dr. Várnai Gergely ultrafutó, kétszeres Korinthosz-teljesítő, a panelbeszélgetés moderátora. – Egy kiadós testedzés után jobban alszunk, továbbá a memóriánkra és koncentrációnkra is pozitív hatással van.

A panelbeszélgetésre meghívott előadók elmondták, életükhöz mit adott hozzá a sport, hogyan kezdték el, milyen kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap. Az eszmecsere során nagy hangsúlyt fektettünk a generációs különbségekre, elvégre tudjuk, a sport nem életkorhoz kötött. A konferencia fő célcsoportja az aktív idősödés kérdéskörére fókuszálva olyan, az idősek egészsége és életminősége szempontjából alapvető fontosságú tényezőkkel foglalkozott, amely segít a jó életminőség minél további megtartásában. A meghívott előadók mind hazai, mind nemzetközi kitekintést nyújtottak részben az aktív időskor szervezett támogatási lehetőségeiről, illetve bemutatásra kerültek egyes konkrét részterületek, mint például az esendőség szindróma, generációs problémák, mozgásprogramok, táplálkozási tanácsadások.”

Az este során a sportolók az érdeklődők kérdéseire is válaszoltak, s felvetődtek többek közt motivációs, szponzorációs és egyéb, a felkészüléssel kapcsolatos kérdések is.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.