Fitnesz a rák ellen

Kevesen gondolnánk, hogy a konditermi edzés a daganatos megbetegedések kezelésében is fontos szerepet játszhat. Eddig ismeretlen s vélhetően humánusabb oldaláról mutatható meg az edzőterem.

Ettől az évtől a brit Nemzeti Egészségégügyi Szolgálat (NHS) lehetővé teszi, hogy az újonnan diagnosztizált daganatos betegek is edzőteremben készülhessenek a testüket és lelküket egyaránt megterhelő kemoterápiás kezelésekre. A szakemberek remélik, az edzéseknek köszönhetően az érintettek jobban viselik a kezeléssel járó fájdalmakat és megpróbáltatásokat, a kezelést követően pedig gyorsabban gyógyulnak – írja a BBC hírportál.

„Egyre inkább bebizonyosodik, megéri formába hozni magunkat a nagyobb műtétek vagy kemoterápiás kezelések előtt. Ezzel tulajdonképpen már a kezelés előtt megalapozzuk a gyógyulásukat” – nyilatkozta bizakodóan a módszer hatékonyságával kapcsolatban Simon Stevens, az NHS igazgatója.

A tervek szerint minden, az Egyesült Királyságban élő, társadalombiztosítással rendelkező, daganatos megbetegedéssel diagnosztizált páciensnek alkalma nyílik, hogy a diagnosztikát követő 48 órán belül bekerüljön a prehabilitációs programba. A lehetőséget vélhetően több ezer beavatkozásra váró beteg veszi majd igénybe.

Jóllehet az érintetteknek nem dolgoznak ki pontos edzéstervet, a brit orvosok azt javasolják, a műtét előtt álló betegek legalább heti három alkalommal látogassák az edzőtermet. A szakemberek mindemellett szorgalmazzák, hogy a programban résztvevők nagy intenzitású kardioedzéseket és erőgyakorlatokat végezzenek, amelyeket táplálkozási tanácsadással és mentálhigiénés kezeléssel egészíthetnek ki.

 

Idősebb korban az orvos tanácsát is kérjük ki, mielőtt elkezdjük a rendszeres edzéseket.
Fotó: shuttestock

 

Manchesterben és vonzáskörzetében már több mint ötszázan vesznek részt a programban, és a következő két évben további kétezren szeretnének élni a lehetőséggel. A rászorultak ugyanakkor nemcsak az Egyesült Királyság északnyugati csücskében, hanem Londonban, Leicesterben és Yorkshire-ben is igénybe vehetik a szolgáltatást.

A legfrissebb hatásvizsgálatok szerint a módszernek köszönhetően javul a betegek fizikai és lelki állapota, akik a műtéti beavatkozást követően gyorsabban felgyógyulnak, és sokan közülük otthon folytathatják a felépülést.

David Fowles még a tavaly év eleji, tíz és fél órás műtétje előtt döntött úgy, csatlakozik a programhoz.

„Korábban azt mondták, a műtét után akár három-négy hétig is kórházban kell maradnom, erre kilenc nap múlva már otthon voltam. Hihetetlen, hogy a sok edzés mit tett velem! Soha nem hittem volna, hogy egyszer még edzőteremben kötök ki. Ha valaki ezt jósolja nekem korábban, biztos, hogy megmosolygom” – örvendezett a 68 esztendős nyugdíjas.

Magyarországon az edzőtermek műtétek előtti látogatása nem ismeretlen módja a betegek felkészítésének, de még csak kevesen élnek a lehetőséggel, sikertörténetekről pedig nem is hallunk.

„Pedig már Magyarországon is ismert a prehabilitáció – mondta Kovács Ildikó sportdietetikus, a SportVitalitás munkatársa, aki hangsúlyozta, a sikeres beavatkozás záloga az orvos, az egészségügyi szakszemélyzet és a páciens közötti szoros együttműködés. – Több hazai egészségügyi ellátóhelyszínen is ezzel a kifejezéssel megnevezett tevékenységet folytatnak, másutt pedig hasonló ténykedések zajlanak, anélkül, hogy azokat e terminológiával illetnék. A lényeg, hogy nagyobb műtéti beavatkozások vagy a szervezetet jelentősen megterhelő kezelések megkezdése előtt megfelelő lelki- és fizikai állapotba hozzák a pácienst, így csökkenteni tudják a beavatkozás kockázatát és lehetséges szövődményeit, valamint felgyorsítják a felépülést. A »megelőző« aktivitás irányulhat a megfelelő tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét vagy bizonyos izomcsoportok megerősítésére, felkészítésére vagy éppen az optimális mentális állapot kialakítására. A prehabilitáció tehát az »egész embert« és a készülő beavatkozást mérlegelő összetett tevékenységet jelent.”

Íme, hogyan zajlik a prehabilitáció Hollandiában (angol felirattal).

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.