Medencefenék-tréning – a jobb életért

Inkontinenciális „jelek” futás, szökdelés, emelés, felülés közben? Gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom gyalogláskor? Nem árt megismerkednünk a medencefenék-tréninggel!

„A medencefenék izmainak egészséges működése meghatározza általános fizikai állapotunkat, a vizelet- és székletürítést, elengedhetetlenek a gyermekvállaláshoz – a szexualitáshoz, várandóssághoz, szüléshez. Meggyengülésük, elégtelen működésük pedig különböző egészségügyi problémák, betegségek kialakulásához vezethet, életminőségünket rontva. Bizonyos – elsősorban élethelyzetből, életmódból, illetve életkorból fakadó – tényezőkkel együttesen a meggyengült medencefenéki izomzat urológiai, proktológiai, nőgyógyászati, szexológiai problémákat okozhat” – tudtuk meg Peringer Orsolyától, akinek az intim egészség, illetve a medencefenéki izmok meggyengüléséből adódó, a kismedencei szerveinket érintő betegségek fedik le a szakterületét.

A középiskolai testnevelőként és gyógytestnevelőként, valamint intim medical specialistaként dolgozó fehérvári hölgy kifejtette, hogy a kismedencei izomzat akaratlagosan irányítható, tudatosan összehúzható és ellazítható, tehát akaratunktól függően működik. Ezért lehet edzeni az intim terület izmait, amivel javítható a tónus, a vérellátottság és ezek által a működés is.

Ha helyesen alkalmazzuk a medencefenéki tornát, a záróizmok megerősödnek, a szövetek energiával telítődnek, fejlődik az idegi vezérlésük, tápanyagellátásuk, ezáltal egészségessé válik a működésük. Ha rendszeresen végezzük az említett tornát, azzal hozzájárulhatunk az alhasi szervek egészséges működéséhez.

Mikor van szükség a medencefenéki tornára?

A gát izomzata meggyengülhet a terhesség és a szülés következtében, létrejöhet velünk született kötőszöveti gyengeség miatt, oka lehet a változókor, hozzájárulhat a rendszeresen erőltetett vizelet- illetve székletürítés, a krónikus székrekedés vagy akár a nehéz súlyok rendszeres emelgetése. Sőt, okozója lehet a krónikus köhögés, az elhízás, a hosszan tartó ülőmunka, a mozgásszegény életmód vagy ennek éppen az ellentéte, akár a túlzásba vitt edzés is.

Az izmok a túlterhelés, illetve az imént jelzett esetek miatt megnyúlhatnak, megsérülhetnek, gyengülhet az izomerő, vagy ellenkezőleg, fokozódhat az alaptónus, az izmok feszessé, rugalmatlanná válnak. A hölgyeknél a kismedence izomzatának, szöveteinek gyengülése magával vonhatja a méh, a hüvely, a húgyhólyag és a végbél süllyedését. Emellett felléphet kismedencei fájdalom (amelynek hiába keresi a laikus ember az okát), hiperaktívvá válhat a hólyag, s tapasztalhatunk stresszinkontinenciát is. A szülés után nagyon sok anyuka panaszkodik inkontinenciáról és görcsökről, feszességről a kismedencében, amelynek forrása mind ugyanott található.

A férfiakat sem kíméli ez a probléma. Mivel a medencealapi izmok fontos szerepet játszanak a kismedencei szervek (hólyag, prosztata, végbél, hímvessző) megtartásában, az ürítési és megtartási funkciókban, náluk „pluszhozadékként” gyakran tapasztalható a szexuális teljesítőképesség romlása és a korai magömlés, a stressz és az ülőmunka hatására kialakuló aranyeresség. Kellemetlen, hosszan tartó probléma lehet a férfiaknál a krónikus prosztatagyulladás, amely viszonylag gyakori betegség. Ilyenkor nem mutatható ki fertőzést okozó baktérium, így az oka ismeretlen. Tünetei: a vizelési nehézség és fájdalom, a hát alsó szakaszának, valamint a medencetájéknak a fájdalma, a gáttájék fájdalma és a már említett szexuális problémák.

A tüneteket két csoportra oszthatjuk: elsődleges és másodlagos tünetekre. Az első fokú tüneteknél a stresszinkontinenciának három fokozatát kell megemlítenünk: 1. nevetés, köhögés, tüsszentés alkalmával, 2. futás, szökdelés, emelés közben, 3. amikor fekvésből felüléskor következik be akaratlan vizeletvesztés.

A hüvelyi gyengeség jele lehet a beáramló víz, illetve amikor levegő kerül a hüvelybe edzés vagy szexuális együttlét közben. A végbélzáróizmok gyengeségének jele a széltartási nehézség, a széklettartási problémák s az aranyér kialakulása.

A másodfokú tüneteknél a kismedencei szervek süllyedésének hátterében a medencefenék elégtelen támasztófunkciója áll, aminek legfőbb oka a medencefenéki izomzat és kötőszövet gyengesége. Ebben az esetben az izmok és a kötőszövet nem tudja kellőképpen alátámasztani a kismedencei szerveket (értve itt a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet). Ilyenkor különböző típusú sérvek is kialakulhatnak a húgycső és a húgyhólyag süllyedése mellett, valamint méh-, hüvely – és végbélsüllyedés. Ha nagyon súlyos a helyzet, a szervek előre is eshetnek.

„A tünetek fokozatosan, rejtve alakulnak ki. Nem úgy, mint egy kéztörés, amely hirtelen történik, tehát egyértelműen jelentkezik, és fájdalommal jár – hívta fel a figyelmemet Peringer Orsolya – Nem kell a másodfokú tünetek kialakulásához az elsőfokú tüneteket produkálnunk. A medencefenéki izmok gyengülésének egyértelmű tünetei a már korábban felsorolt elsőfokú tünetek, a vizelet- és székletinkontinencia, széltartási nehézség, aranyér stb. A másodfokú tünetek azonban nem minden esetben ismerhetők fel egyértelműen, és ahogy említettem már, a másodfokú tünetek megjelenhetnek az egyértelmű elsőfokú tünetek tapasztalása nélkül.”

Érdemes a testünk jelzéseire figyelnünk, mert létezik öt árulkodó tünet, amely a méh süllyedését jelzi:

  1. Amikor álló helyzetben vagyunk (például gyalogolunk), és húzó jellegű alhasi fájdalmat érzünk. Ez lefekvéskor elmúlik.
  2. Ha a méh a hüvelybe süllyed, úgy érezzük, mintha egy idegen test lenne a hüvelyben
  3. Sugárzó fájdalom a derék tájékán.
  4. Gyakori vizelési inger, esetleg gyakori székelési inger.
  5. Bizonyos pozitúrákban fájdalom szexuális együttlétkor.

A testi tüneteket szinte minden alkalommal pszichés tünetek is követik, hiszen ha valakinek vizeletcsepegése vagy aranyere van (a szexuális problémákról nem is beszélve), romlik a komfortérzete, az önértékelése és így az életminősége is. Pszichésen is tudunk intim területet érintő tüneteket „produkálni”, tartós stressz hatására a szervezetünk mindkét nem esetében kismedencei gyulladásokkal, férfiak esetében merevedési gondokkal, nőknél menstruációs zavarokkal is reagálhat.

Ezért fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a problémával. Hogy mi a megoldás? Erről lesz szó legközelebb!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.