Öt ok, amiért nem tudsz lefogyni

Fogyókúrába kezdtél, de a kilók mégsem akarnak lemenni rólad? Számos oka lehet annak, ha nem indul be a fogyás. Egy diéta sikeressége nagyon sok mindenen múlik.

Edzel, de nem figyelsz az étrendre

A sport a legjobb módja annak, hogy kalóriát égess el. Ám hiába mozogsz, ha az edzés végén betolsz egy nagy adag rántott húst krumplipürével, nem fogsz fogyni. A szakemberek szerint, ha fogyni szeretnél, sokkal több múlik az étkezésen, mint az edzésen. Éppen ezért meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az edzés és a kalóriabevitel között. Kevesebbet kell enni, ám nem szabad abba a hibába esni sem, hogy minimálisra csökkentjük a kalóriabevitelt. Ekkor ugyanis lelassulhat az anyagcsere, és megállhat a fogyás. Érdemes tehát szakemberrel egyeztetni arról, mennyi kalóriára van szükséged annak ismeretében, mit és mennyit sportolsz.

Hiába edzel, ha nem helyesen táplálkozol, nem fogsz fogyni /Fotó: Shutterstock

Bedőlsz egy divatos étrendnek

Az internetnek hála akár naponta új diétát próbálhatnál ki. Rengeteg divatos étrend és különböző „csodaszerek” segítenek a kilók leadásában, de korántsem biztos, hogy ezek hosszú távon fogyást eredményeznek, viszont egészségügyi problémákat okozhatnak és utána a dupláját hízhatod vissza annak, amit leadtál.

Rendszertelenül sportolsz

Sportolsz, ám az nem elég, ha néha néha eszedbe jut, hogy lefuss egy szigetkört vagy beugorj egy órára a konditerembe. Hetente legalább 225–420 percet kell aktívan mozogni ahhoz, hogy beinduljon a fogyás.

Túl sok cukros italt iszol

Ha szeretnél vékonyabbnak, karcsúbbnak látszani, akkor a cukros üdítőknek végleg búcsút kell intened. Ezek az italok úgymond üres kalóriát tartalmaznak, tápanyag nincs bennük, ám cukor annál inkább. Kutatások szerint a cukorfogyasztás nagyban felelős az elhízásért, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért.

A cukros üdítők rengeteg kalóriát tartalmaznak /Fotó: Shutterstock

Keveset alszol

Ha keveset alszol vagy alvászavarral küzdesz, annak a tested is kárát látja. A nem minőségi alvás növelheti az elhízást, ugyanis az alváshiány megzavarhatja a szervezet éhségközpontját is, és akkor is a hűtőhöz mész ennivalóért, amikor nem kellene. A szakemberek szerint a 18–65 év közötti felnőtteknek 7–9 órát kellene minimum aludniuk, az idősebbeknek 7–8 órát.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.