Milyen az ideális diéta?

Jó diéta nélkül hiába minden mozgás, a megfelelő táplálkozás épp úgy része a testformálásnak, mint az edzések. De milyen a célravezető diéta? Mire kell odafigyelni az étrend összeállításakor? A profi versenybírót, a népszerű Vágom a centit challenge alapítóját, Váradi Juditot kérdeztük.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi az első lépés, ha diétáról van szó?

Valóban jó diétával hetek alatt is elérhetjük a kívánt formát, amelynek az alapja, hogy egyénre szabott étrend legyen – válaszolta a Csupasportnak Váradi Judit. – Az ideális étrend tervezésében segítő Vágom a centit challenge során is elsőként ezzel kezdjük a munkát, hiszen az abszolút kezdőktől a profi sportolókig mindenkinek egyedi diétára van szüksége, amelynek kialakítása során a következő fontos szempontokat kell figyelembe venni… Férfiről vagy nőről van szó? Milyen típusú munkát végez, nehéz fizikai munkát vagy ülőmunkát? Mennyi idős? Milyen gyakorisággal mozog? Van valamilyen ételérzékenysége vagy ételallergiája? Ezek mind befolyásolják a diétát.

Miben más a férfiak és a nők számára összeállított étrend?

Az alapanyagok szinte ugyanazok, leginkább a mérték változik, hiszen a férfiaknak nagyobb mennyiségre van szükségük, míg a női szervezetnek elég a kevesebb is. Ezen kívül elmondható, hogy a nők körében gyakoribbak az ételérzékenység különböző formái, sokan a pajzsmirigyműködés vagy nőgyógyászati problémák – PCOS – miatt csak laktóz- vagy gluténmentes ételeket fogyasztanak. Ebben az esetben külön figyelünk arra, hogy a lehető legtermészetesebb módon kerüljenek be a diétába ezek a mentes ételek, tehát ne mesterséges adalékanyagok, hanem, mondjuk, alternatív lisztek és olajok formájában.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a jó étrendnek része a minőségi zsiradék bevitele. Például a napraforgó- vagy repceolaj használata senkinek sem javasolt, hiszen rosszul tolerálja a szervezet. Ezzel szemben a mogyoróvajat, a magvakat, az olívabogyót, az avokádót és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket sokkal jobban hasznosítja a test.

Az ideális diétában tehát a lényeges szempont a zsírforrás minősége is, ez kis mennyiségben akár disznózsír is lehet. Ami a szénhidrátot illeti, egyik nem számára sem javaslom a búzafélék fogyasztását, a fehér kenyeret ki is zárhatjuk az étrendből. Helyette ajánlott a rizs, bulgur vagy zab felhasználása. Ezek nem tartalmaznak glutént, sem laktózt, vagyis az ételérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A közösségi média alapján úgy tűnhet, hogy a minőségi diéta drága alapanyagokból áll.

Véleményem szerint nincs szükség extra vagy nehezen beszerezhető ételekre. Beszédes, hogy a challenge-et a koronavírus-járvány alatt indítottuk el, hiszen a jó diéta egy átlagos konyhában is összeállítható, elvégre fehérjéből, olajokból, sok zöldségből és némi kalóriából áll. Nem kell hozzá semmiféle különleges eszköz vagy költséges alapanyag. Egyébként a mesterségesen előállított ételek gyakran drágábbak is, éppen ezért mindig meglepődöm azon, hogy az emberek milyen kis mennyiségben fogyasztanak zöldségféléket, pedig elérhető az áruk, valamint nélkülözhetetlenek a cél érdekében. Az már más kérdés, hogy milyen formában érdemes bevinni a szervezetbe.

Aki nem szereti a nyers zöldségeket, nyugodtan választhatja a zöldségport is, amely egyre népszerűbb, hiszen pontosan azt a hatást eredményezi, mint a nyers zöldség – őrölt formában ugyanúgy tartalmaz vitamint és rostot, ezeket se felejtsük el, ha ideális diétáról van szó.

Mindezekkel szemben milyen a versenydiéta? Drasztikus a különbség?

Semmi esetre sem nevezhető drasztikusnak a különbség, habár tény, hogy a versenydiéta során más szempontokat kell figyelembe venni. Mi többek között azzal a céllal indítottuk három éve a Vágom a centit challenge-et, hogy az átlagember is kipróbálja, milyen lehet úgy enni, mint a versenyzők. A diéta feszegeti a határokat, nem kíméli a diétázót. Senkit sem akarok áltatni, a jó étrend betartásához sok akaraterő kell, viszont aki komolyan veszi, másfél hónap után szemmel látható változást fog tapasztalni. Az ideális diéta fenntartható, ezáltal a kívánt formát is könnyebb megőrizni. A versenydiéta azonban egy ponton tarthatatlanná válik, mivel az utolsó időszakban minden részlet fontos, mint például a vízfogyasztás vagy a kalóriabevitel minimalizálása. De büszkén mondhatom, hogy sok versenyző étkezik a challenge diéta alapján annak érdekében, hogy megőrizze a formáját.

Igaz, hogy a mozgás semmit sem ér diéta nélkül?

Tény, hogy az életmódváltáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő étrend, de általában a mozgás az első. Aki már rendszeresen végez edzéseket, csak egy lépésre van a teljes életmódváltástól, ez a lépés pedig a helyes táplálkozás. Azt is szeretném leszögezni, hogy fontos a céloknak megfelelő étrend választása. Nem mindegy, hogy fogyni akarunk, izmot építeni, versenyezni vagy egyszerűen visszanyerni a régi formánkat. A challenge diéta hatékony segítség lehet az alakformálásban, ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy az elmúlt három évben több tízezer ember nyerte el a kívánt alakot az egyénre szabott étrendnek és edzéstervnek köszönhetően, hat hét alatt.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.