SPORTOLÓK VARÁZSITALA

Pörögnek a világsztárok

A dél-amerikai labdarúgók körében hatalmas népszerűségnek örvend a hazánkban is egyre szélesebb körben elterjedő maté tea. Luis Suárez és Lionel Messi is naponta fogyasztja.

Az uruguayi válogatott pénteken, Egyiptom ellen kezdi meg világbajnoki szereplését, és a Marca információja szerint Oscar Tabárez együttese 180 kilogramm maté teát vitt magával Oroszországba. Persze aki ismeri a dél-amerikai labdarúgók szokásait, egyáltalán nem lepődik meg ezen; vélhetően az argentinok is gyakran isszák majd a torna alatt, a hírek szerint Lionel Messi is mindennap kortyolgat a hazánkban is egyre népszerűbbé váló teából. Több dél-amerikai országban tulajdonképpen nemzeti italnak számít, az argentin háztartások 92 százalékában megtalálható, és éves szinten ötszázmillió dollár értékben fogy belőle az országban.

Lionel Messi és Luis Suárez naponta issza a pozitív energiát adó bíró teát Forrás: Instagram

A kávénál kicsit kevesebb, a teánál jóval több koffeint tartalmaz, egy átlagos csésze 85 milligrammot jelent, s a fizikai és mentális teljesítőképességre is remek hatással van, ráadásul többi hatóanyaga felerősíti a koffein hatását. A kávéval szemben óriási előnye, hogy nem savas, kevésbé irritálja a gyomrot, s fejfájás, idegesség vagy ingerlékenység sem jelentkezik. Ráadásul bizonyos kutatások alapján meglepő módon növeli a csontsűrűséget, csökkenti a csontritkulás esélyét, dacára annak, hogy a koffeinnek elméletileg ellentétes hatást kellene kiváltania.

Szinte mindenre jó csodaszer, hazánkban mégsem vetekedhet a kávé népszerűségével

Antioxidáns hatása sokkal nagyobb, mint a zöld teának, s azon ritka növények közé tartozik, amelyben szinte minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható. Ezek után aligha meglepő, hogy gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatású.

De ezzel még nincs vége. Valóságos csodaszerként tartják számon, sportolók mellett fogyókúrázóknak is előszeretettel ajánlják. Egy korábbi kutatás szerint azok a férfiak és nők, akik egy intenzív edzés előtt ittak egy csészével, 24 százalékkal több zsírt égettek el a teát nem fogyasztó társaikkal szemben.

Ferenc pápa is kedveli

Messi, Suárez és a dél-amerikai futballisták mellett számos ismert ember fogyaszt rendszeresen maté teát. Ferenc pápa mellett James Hetfield, a Metallica énekese, Madonna, valamint Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke is előszeretettel kortyolgat a kissé kesernyés ízű italból.

 

Az egyházfő is szívesen issza

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.