Továbbra is terepultrafutó, de az aszfaltos maratonik sokat segítenek céljai elérésében

Csillag Eszter 2:42:46-os idővel győzött a nők között a magyar maratoni országos bajnokságon Bécsben.

Talán nem tévedünk, ha terepultrafutónak tituláljuk önt, azonban már több szép eredményt is elért aszfaltos maratonin, legutóbb Bécsben magyar országos bajnok lett. Honnan jött ez a vonal?

Egy kicsit visszamennék az időben – mondta Csillag Eszter, aki 2:42:46-os idővel győzött a nők között a magyar maratoni országos bajnokságon Bécsben. – Három évvel ezelőtt az volt az újévi fogadalmam, hogy három órán belüli maratonit fussak. Sikerült is két óra ötvenkilenc perc alatt teljesítenem a távot Prágában egy májusi napon, mégis elégedetlen voltam, hogy nem lett jobb az időm. Hogy ne bosszankodjak, még abban az évben javítottam az őszi Spar Maratonon. A következő évben az UTMB után nem sokkal következett a thaiföldi terepfutó-világbajnokság, amelyre jó gyorsító edzésnek kínálkozott a Spar Maraton. A budapesti verseny után még aznap repültem vissza Hongkongba, és jó érzés volt úgy utazni, hogy kétszer körbefutottam a várost, ráadásul győztem is, ami nagy meglepetés volt. Mellesleg húsz másodperccel jobb időt mentem, mint az első, prágai maratonimon. A terepfutó-vb után nem sokkal megnyitották a nevezést a neves amerikai Western States Endurance Run terepultrára, erről a versenyről tudni kell, hogy gyakran nyolc-tíz évet is kell várni a sikeres kvalifikációhoz… Regisztráltam, majd a jelentkezésnél nem tudtam kijelölni, hogy melyik eseményt választanám kvalifikációs versenynek. Felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel, közöltem, hogy az UTMB-t szeretném választani, majd azt közölték, hogy az itt elért ötödik helyezésemmel golden ticket, azaz automatikus nevezés jár, így mehetek a következő versenyre. A Western States terepversenyen nagyon gyors a pálya, így az erre való felkészülés jegyében iktattunk be maratonit az edzéstervbe. Taaly a rotterdamira, idén a bécsire esett a választásunk, ugyanis ismét a Western Statesre készülök, mert a tavalyi harmadik hellyel megint automatikus indulási jogot kaptam az ideire. Szóval továbbra is terepultrafutónak tartom magam, de az aszfaltos maratonik segítenek a fő céljaim elérésében.

Térjünk rá a maratoni ob-ra: milyen volt?

Nem vagyok elégedett vele, előzetesen két óra harminchat-harminchét percet saccoltunk, ha jó napom van, és két óra negyvenet, ha bármilyen kisebb probléma adódna a táv során. A végére nagyon lelassultam, ha tudtam volna tartani a tempómat, jobb eredményt értem volna el. Az egy dolog, hogy mit gondolok, és egy másik, hogy a számok mit mutatnak. Az adatok szerint jobbat mentem, mint tavaly, megnyertem az országos bajnokságot, harmadik lettem a kategóriámban, valamint tizenötödik összetettben, ezek pedig mind nagyon jól hangzanak.

A pálya második fele kifejezetten szeles volt, iszonyatosan szédültem az utolsó kilométereken, valószínűleg a szél miatt. Legközelebb az lesz a cél, hogy az utolsó szakaszt is ugyanúgy fussam, mint az elejét.

Kevesen tudják, hogy Hongkongban él, művészettörténészként dolgozik és jelenleg is végzi az egyetemet.

Ami a legfontosabb, büszke vagyok a két kislányomra. A család támogatása nélkül nem tudnám csinálni, így a férjemnek és a nagyszülőknek is nagyon sokat köszönhetek. Nemrég védtem meg a doktorimat az egyetemen, viszont az utóbbi időben nem kellett már tanítanom és óráim sem voltak, így bárhonnan tudtam végezni a feladatom, nem voltam helyhez kötve. A hongkongi doktori iskola más, mint a magyar, egy-két változtatást kell még eszközölnöm az anyagomon, hat hónap múlva pedig leadnom a végleges verziót, és akkor hivatalosan is végzek.

Milyen gyakran tudnak Magyarországra jönni?

Keveset járunk haza, de nagyon fontosnak tartom, hogy meglegyen a gyerekek kötődése Magyarországhoz. Lényeges, hogy ápoljuk a magyar kultúrát, tartsuk a kapcsolatot a magyar barátinkkal, és természetesen az otthon élő családtagokkal. Egy évben azért több alkalommal is hazalátogatunk.

Milyen Hongkong az ultrafutás szempontjából?

Budapest és Hongkong eléggé különbözik egymástól, de abban hasonlítanak, hogy mindkét városban remek adottságok vannak a terepfutáshoz. Sokan azt hiszik, hogy az ázsiai város csupán felhőkarcolókból áll, azt viszont kevesen tudják, hogy negyven százaléka zöld terület, ki vannak építve biztonságos terepfutó-útvonalak. Így minden hétköznap helyben terepen futok, hétvégén pedig sokszor útra kelek, és távolabbi helyekre is eljutok sportolni.

Hongkongban gyönyörűen kiépítették azt a nagy zöld területet, csodálatos a panoráma, futás közben rá lehet látni a városra. Ahogy Magyarországon, ott is egyre népszerűbb az ultra, és sokan vannak, akik mind terepen, mind aszfalton futnak.

Nézzünk egy kicsit előre: milyen célokat tűzött ki maga elé az évre?

Ez az év fizikailag és mentálisan is nagy kihívás lesz, nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, izgalmas feladatok várnak rám. A két ikonikus százmérföldes terepultra, a Western States Endurance Run és az Ultra-Trail du Mont Blanc lesz a fő verseny, előbbi tavaly jól sikerült, remélem, idén is, utóbbin pedig javítani szeretnék az előző évi eredményemen.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem mindenki lesz ultrafutó, de amit lefutsz, az a tiéd, nem veheti el senki!
Toldi Péter nyerte meg a világ egyik legkeményebb futóversenyét
Emberek a Dunában: több mint ezerötszázan úsztak Budapest szívében
Mészáros Tamás a Balaton-kör után dupla Spartathlont futna
Hasznos alkalmazások rövidebb és hosszabb túrákhoz

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.