Vasgyúrók változatos világa

Az edzés nagy súlyokkal egyre inkább betör a hétköznapi emberek világába is, s ezzel együtt az erősportok is jobban előtérbe kerülnek – kollégánk ebbe a közegbe kalauzolja el olvasóinkat.

Az olimpiai versenyszámok között szereplő klasszikus súlyemelésről gyakran hallani, olvasni, mi több, talán az erősember-versenyek is ismerősen csengenek sokaknak, az erőemelésről is egyre gyakrabban hallani, de hogy pontosan mi is a különbség a „szakágak” között, s miből állnak ezek a sportágak, már kevésbé ismert.

A súlyemelés sportmúltja igencsak tekintélyes, már az 1896-os olimpián is szerepelt, 1920 óta pedig mindegyik ötkarikás játékokon önálló sportágként szerepel. Már 1905-ben megalakult az International Weightlifting Federation, azaz a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség, s ez a befolyásos testület azóta is világszinten irányítja, összefogja a sportágat. A versenyszámok az évtizedek alatt változtak, jelenleg két fogásnemben mérik össze erejüket a sportolók, szakításban és lökésben. Mindkettőből három próbálkozás áll rendelkezésre, s a két legnagyobb súly adódik össze fogásnemenként, így alakulnak ki a pontok. Ahogy a legtöbb erősportban, a versenyzők itt is súlycsoportok szerint mérik össze tudásukat.

Edzéseken nem csak a két versenygyakorlatot végzik, rengeteg alap- és kiegészítő gyakorlat szerepel a tréningeken, például az erőemelésben is meglévő guggolás, elemelés, emellett sok a fej fölé nyomás.

Technikailag talán ez a legnehezebb az erősportok közül, többéves munka szükséges, hogy egy-egy súlyemelő igazán jó formában dolgozzon.

 

Fotó: shutterstock

 

Az erőemelés valamivel fiatalabb, mint a súlyemelés, a század közepétől kezdett kialakulni, s a nemzetközi sportszövetség 1970-ben ismerte el önálló sportágként. Három fogásnem szerepel benne, a guggolás, a fekve nyomás és az elemelés, amit a köznyelvben felhúzásként is ismernek. Több ágazata létezik ennek a sportnak,: az úgynevezett raw-elemelés, amelyben tiltottak az emelést segítő ruhák és a térdbandázs használata, de megengedett a térdgumi, a csuklóbandázs és az öv alkalmazása, illetve van még pár szabály, amely megkülönbözteti a ruhás erőemelésnek nevezett másik ágazattól, ahol a fent említett segédeszközök is engedélyezve vannak.

A pontozás néhol eltérő lehet, de többségében a Wilks-féle rendszert használják, azaz a versenyző fogásnemenkénti legnagyobb emelésének összegéből és a testtömegéből számolják ki a pontszámokat.

Más rendszerekben a súlycsoport szerinti összetett súly számít, azaz a három fogásnemben emelt súlyok összege. Bár technikailag könnyebb, mint a súlyemelés, de itt is kell néhány év az igazán jó technika eléréséhez, viszont az átlagos adottságú emberek is könnyebben eljuthatnak a jó amatőr szintig, így a hétköznapi emberek is bátran kipróbálhatják magukat a nehéz súlyok világában.

 

 

Az erősember-sport talán a legösszetettebb az erősportok között, nincs egységes rendszere, a különböző versenyeken számtalan versenyszám megtalálható. A legismertebb megméretések a The World’s Strongest Man, a Highland Games és az Arnold Classic Strongman, ahol a nehézatléták különböző emelő-, húzó-, cipelő-, pakoló- és nyomógyakorlatokban mérik össze erejüket.

Nem ritkák a versenyeken az olyan feladatok, mint a rönk- és hordódobás, kőgolyók pakolása vagy éppen a hatalmas súlyok tartása időre.

Az erős emberek edzései éppen ezért sokrétűek, hisz az abszolút erő mellett sok más képességre is szükségük van a szinte emberfeletti kihívások során. Ez az igazi óriások sportja, itt a pehelysúly nem nagyon képviselteti magát, az ilyen terhelések elviseléséhez komoly izom- és testtömeg kell, és természetesen sok-sok évnyi edzés. Jelenleg a világ legerősebb embere Martins Licis, aki 2019-ben Haftór Björnssontól nyerte el ezt a címet.

 

Haftór Björnsson 2019-ben elveszítette a világ legerősebb embere címet. Fotó: Noel Celis/AFP

 

A Trónok harcából ismert „Hegy” viszont nemrégiben felállította a raw-elemelés nem hivatalos új világrekordját ötszázegy kilogrammal, megdöntve Eddie Hall korábbi ötszáz kilogrammos ruhás húzását.

A nagy súlyos edzés a hétköznapi emberek számára is ideális sportolási forma lehet, hobbiszinten nem kell a nehézatlétákhoz hasonló adottság, és a hölgyek is bátran végezhetik, nem lesznek túl nagy izmaik, és nem is veszítik el nőiességüket.

Címlapfotó: Noel Celis/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.