Cápákkal úszott a világbajnok búvárfotós

A spanyol Rafa Fernández a Marcának mesélt háromnapos élményeiről, amelyek között szerepelt, amikor a leggyorsabb cápának tartott röviduszonyú makócápával ismerkedett meg testközelből.

Az emberek többsége nem vágyik arra, hogy cápákkal együtt ússzon, legfeljebb tisztes távolságból, az akvárium üvegén át szemlélni a ragadozókat. Rafa Fernández azonban vakmerőbb, a világbajnok spanyol búvárfotóssal megesett, hogy három nap alatt nyolc kék cápával, egy pörölycápával és egy röviduszonyú makócápával úszott együtt a baszk MakoPako cég szervezésében, amely cápákkal közös úszásra specializálódott.

„Amikor az embereknek megmutatom ezeket a fotókat, nem hiszik el, hogy Spanyolországban készültek – idézte Rafa Fernándezt a Marca. – Meggyőződésük, hogy a cápák veszélyes vadállatok, és lehetetlen sértetlenül megúszni a velük való úszkálást.”

Rafa Fernández egyébként édesapja révén szokatlanul korán, hétéves korában megismerkedhetett a búvárkodás alapjaival, és ennek köszönhetően néhány éve, 22 esztendősen minden idők legfiatalabb búvárfotós világbajnoka lett. A Marcának arról a három napról is mesélt, amikor egyszerre több cápával úszott.

 

A makócápa akár 120 km/órás sebességgel is képes úszni. Fotó: AFP

 

„Az első napon több mint két órán át várakoztunk, és már kezdtük feladni, amikor feltűnt három gyönyörű kék cápa. Egy pillanatig sem haboztunk, vízbe ugrottunk, és csodálatos élményben volt részünk. A második napon már sokkal hamarabb megjelentek, és körülbelül egy órát töltöttünk velük, mindössze néhány centiméterre tőlük. Furcsa módon egyáltalán nem éreztünk félelmet, éppen ellenkezőleg, végtelen nyugalom árasztott el minket, és csodálat a sokak által félreértett állatok iránt. A harmadik nap azonban minden várakozásunkat felülmúlta. A Kantábriai-tenger nagyon hideg és nyugodt volt, amikor egyszer csak egy cápa elképesztő sebességgel úszott a csónakunk felé. Mozgása alapján arra következtettünk, hogy nem kék cápa, hanem röviduszonyú makócápa, de személyesen is meg kellett győződnünk erről, úgyhogy vízbe ugrottunk.”

Utóbbi azért is lehetett nagy élmény, mert a röviduszonyú makócápa a világ leggyorsabb cápája, akár 120 km/órás sebességgel is képes úszni, sajnos a kihalás veszélye fenyegeti.

Címlapfotó: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.