Egyensúlyérzék nélkül is száguld a deszkán

Sergio Evans süketen született, ami az egyensúlyérzék szempontjából finoman szólva sem előnyös. Őt azonban ez sem tántorította el, és hiába próbálták sokan lebeszélni róla, mára Európa egyik legjobb longboardosa lett.

Csaknem száz kilométer per órás sebességgel száguldani egyáltalán nem gyerekjáték, főleg longboardon. Hogy az mi? Gyakorlatilag egy gördeszka, csak annál hosszabb és valamivel stabilabb, itthon is egyre népszerűbb – persze arra azért senki se számítson, hogy egy túlbuzgó fiatal 70-80 km/órás sebességgel száguld el mellette a belvárosban. Ehhez ugyanis egyrészt megfelelő terepre van szükség, na meg kiváló egyensúlyérzékre.

Ezért is érdemel óriási elismerést a spanyol Sergio Evans, aki Európa egyik legjobbjának számít a sportágban. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben ezüstérmes lett az eindhoveni Európa-bajnokságon, 2016-ban pedig bronzérmes Cádizban, és 92 km/órás sebesség a rekordja. Hanem ami igazán hihetetlen az egészben: úgy jutott idáig, hogy időközben rengetegen próbálták lebeszélni a longboardozásról. Nem véletlenül, merthogy gyakorlatilag teljesen siketnek született, és hiába próbálkoztak a szülei mindenféle terápiával és kezeléssel, mindegyik hatástalannak bizonyult.

Márpedig a hallásnak kulcsfontosságú szerepe van az egyensúlyérzékben, és ekkora sebességgel longboardozni korántsem veszélytelen. Ezzel természetesen Sergio Evans is tökéletesen tisztában van.

Forrás: Instagram

„Amikor hasítasz a longboardon, figyelned kell, mert a legapróbb hiba is nagyon sokba kerülhet. Hogy mi a megoldás? Többet kell edzenem, és még jobban figyelnem, mint a többieknek” – árulta el, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

További hátrány számára, hogy veszély esetén a vetélytársak figyelmeztetését sem hallja meg, ezért minden egyes trükknél és ugrásnál fokozott figyelemre és koncentrációra van szüksége. Hét évvel ezelőtt, 2012 nyarán ismerkedett meg a sportággal, amikor egy barátja Madridban odaadta neki kipróbálni a deszkáját. Onnantól kezdve nem volt megállás.

Az édesanyja támogatásával, a félretett pénzéből megvette az első deszkáját, és az sem tántorította őt el, hogy számos rosszindulatú beszólást, gúnyolódást kellett elviselnie.

„A longboardozás előtt futballoztam, és volt időszak, amikor a csapattársaim jóformán teljesen ellehetetlenítettek. Szerencsére a nevelésemnek köszönhetően sohasem hagytam, hogy mások befolyásoljanak, és ők mondják meg, hol vannak a határaim. Nyitottnak kell lenni a világra, és nem szabad félni. Örökké hálás leszek a szüleimnek, amiért megtanították, hogy harcoljak azért, amiben hiszek.”

Annak ellenére, hogy nem hall, szinte tökéletesen megtanult beszélni, és bár jelenleg egy alumíniumgyárban dolgozik, hosszú távon az a célja, hogy nyisson egy saját iskolát, ahol gyermekeknek oktathatja a longboardozást, és átadhatja nekik a szenvedélyt, amely az ő életét is megváltoztatta.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Csécsei a címvédés miatt nevezett az UTT-re
E-bringák munkába ingázóknak
Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.