Lapát nélkül eveztek Alaszkától Mexikóig

Ryan és Casey Higginbotham gyermekkoruk óta verseng egymással, jóformán minden ismertebb sportot kipróbáltak már, majd egyszer úgy döntöttek, hogy Alaszkától kézzel eleveznek Mexikóig.

Gyerekkorukban az édesapjuk fekvőtámaszversenyt rendezett nekik, felnőttként pedig a hokit leszámítva szinte minden sportot kipróbáltak a baseballtól kezdve a karatén és a szörfön keresztül a vízilabdáig. Hogy kik ők? A Higginbotham ikrek, Ryan és Casey, akik gyerekkoruk óta egymással versengenek. Gyakran elhangzik, már-már unalomig koptatott közhely, hogy a sportban elsősorban saját magadat kell legyőzni. Némi csúsztatással ugyan, de ezt teszik ők is, elvégre szinte mindenben hasonlítanak egymásra.

Egy ikerpár versengése persze önmagában még nem lenne érdekes, az már inkább, hogy Alaszkától hét hónap alatt két külön kenuval eleveztek Mexikóig. Mindezt lapát nélkül, kézzel, hason fekve, a hátizsákokkal megpakolt hajóban. Innen a byhandproject elnevezés.

Sportos múltjuk mellett jelentős előnyt jelentett számukra, hogy korábban rengeteget szörföztek, illetve vízimentőként dolgoztak. Mindazonáltal még így is több mint egy évet készültek a küldetésre, amelynek szponzor nélkül, önerőből vágtak neki.

 

 

Persze voltak nehéz pillanataik, például, amikor áthaladtak a csendes-óceáni temetőnek is hívott Columbia Baron, a Columbia folyó torkolatán, ahol az elmúlt évszázadokban több mint kétszáz hajó süllyedt már el. A helyiek is óva intették őket, s mint utóbb mesélték, gyakorlatilag úgy vágtak neki ennek a szakasznak, hogy benne volt a pakliban, nem élik túl. Bár folyamatosan ugratták egymást, azért megállapodtak, hogy ha rajtuk múlik, végigcsinálják.

„A legrosszabb a vége volt – mondta Ryan. – Lehangolt voltam utána, mert addig megvoltak az apró napi céljaink, leküzdöttünk minden akadályt és nehézséget, aztán hirtelen vége lett az egésznek. Nem tudom, ezek után miben találom meg a kihívást. Úgy érzem, nincs olyan, amit ezek után ne tudnék véghez vinni.”

Hét hónapos túrájukról By Hand címmel film is készült, amelyet az idén mutatnak be a világ számos országában, illetve több nagy nemzetközi filmfesztiválon.

Fotók: Instagram

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.