Őrült versenyek földön, vízen, levegőben

Vízben, gyerekkerékpárral vagy hőlégballonnal – ma már bármilyen őrült bringaversenyen indulhat az ember, ha van elég ügyessége, humorérzéke, és szereti a kihívásokat.

Ha finoman akarunk fogalmazni, azt írjuk, az emberi fantázia nem ismer határokat. Szinte alig akad manapság olyan tevékenység, amelyből ne rendeznének versenyeket, de talán még ennél is különlegesebb, amikor egy népszerű sportág alapszabályain csavarnak egyet a szervezők. Nemrég írtunk a legkeményebb futóviadalokról, de a kerékpárosokat sem kell félteni: világszerte több őrült bringaverseny akad, és sok esetben a nézők legalább annyira jól szórakozhatnak, mint a versenyzők.

A New Jerseyben évről évre megrendezett Balloon Bike Race lényege például az, hogy egy hőlégballonnal megreptetik a versenyzőt (és a kerékpárját), akinek aztán egy adott helyről GPS segítségével minél hamarabb vissza kell érnie a rajthelyre. A verseny sportértékét talán ne firtassuk, mindazonáltal bizonyára remek szórakozás, és az sem utolsó szempont, hogy a szervezők jótékony célra fordítják az egyébként igencsak magas nevezési díjat.

Nyaralás közben snorkelezni klassz dolog, főleg, ha van látnivaló a víz mélyén – nemrég mi is írtunk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Azt azonban semmiképp sem javasoljuk senkinek, hogy csak úgy, önszántából kerékpárral merüljön alá, ahogy teszik azt a Bog Snorkelling világbajnokság résztvevői, akiknek egy lápos területen, kerékpárral és snorkelfelszereléssel kell célba érniük a walesi viadalon.

A Marymoor Crawl nevű versenyt sem könnyű megnyerni, és bizony már ügyesség és egyensúlyérzék is kell hozzá, na meg jókora szerencse és türelem. Merthogy a kétségtelenül szórakoztató viadal lényege, hogy addig nem szabad célba érni, amíg meg nem szólal a három-négy perces időközönként csilingelő csengő. Ez így persze önmagában nem tűnik nehéz feladatnak, csakhogy a célba érkezés előtt senki sem teheti le a lábát, vagyis egy szűk, lejtős területen a többiek mellett ügyesen a bringán kell maradni, és közben folyamatosan figyelni, hogy mikor szólal meg a csengő – akkor ugyanis mindenki egyből ezerrel tekerni kezd a cél felé. Persze addigra már jó néhányan kiesnek, és bár célszerű a csengetés pillanatában minél közelebb lenni a rajt/célvonalhoz, ebben az esetben a kiesés veszélye is jóval nagyobb.

Legalább ennyire vicces a San Franciscó-i Big Wheel verseny, amelyen a jó kedélyű felnőtt indulók alacsony, három kerekű gyermekkerékpárokkal száguldanak le a hegyen. Az ütközések így nyilvánvalóan elkerülhetetlenek, de hát éppen ettől lesz annyira szórakoztató az egész, na meg persze a jópofa jelmezektől, ami legalább annyira kötelező eleme az egésznek, mint a háromkerekű gyerekbringa.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.