A 62 éves izraeli Iron Lady

Az izraeli Claudine Shoval ötvenévesen kezdte el a testépítést, miután elvált férjétől, aki 24 éven át tartotta rettegésben agresszív viselkedésével – tíz éven át hazája bajnoka volt.

A 62 éves Claudine Shoval agresszív férjétől mindennap elszenvedett valamilyen sértést vagy erőszakot, napjai javarészt félelemben teltek. Talán a négy közös gyerek miatt tartott ilyen sokáig a kapcsolatuk, amelynek ötvenévesen vetett véget.

Házasságára így emlékszik: „Megalázó volt az egész… Ahogy emelte a kezét, vagy amikor azt mondta, megöllek, ha nem teszed azt, amit mondok… Vagy mikor a tekintetén láttam, hogy keresi a módját, mivel alázhatna meg még jobban. Semmi sem volt elég neki.”

Claudine aztán úgy döntött, hogy ebből elég, összeszedte minden bátorságát és elvált, majd elhatározta, megmutatja a világnak, mennyire erős. Ekkor kezdett a testépítésbe – ötvenévesen!

Ebben az életkorban az emberek már nyugdíjas éveikre készülnek, a pihenésre, ő viszont belevágott a nagy kalandba.

Amondó, amíg egészséges az ember, csak akaraterő kérdése és bármire képes.

Önmagában is nagyszerű lett volna, hogy edz, erősít és jelentős izomtömeget szed fel, ám Claudine ezzel nem elégedett meg: a világnak is látnia kellett, hogy mire képes egy nő, ha kiszabadul az elnyomás alól. Addig edzett, amíg ő lett Izrael testépítőbajnoka – innen az Iron Lady elnevezés. A bajnoki címet tíz éven keresztül meg is tudta őrizni, emellett nemzetközi versenyeken is indult, eljutott Oroszországba és Svédországba is, hogy megmutassa az izmait, és megismertesse a történetét is. Többször indult a NABBA World Championshipen is, jelenleg is aktívan versenyez.

Legnagyobb sikerének azt tartja, hogy elhúzott egy kamiont.

„Csak egy dolog járt a fejemben, hogy a volt férjem lássa, erős vagyok, hogy nem tudott megtörni. Megcsináltam, szóval nyertem.”

A versenyek mellett a legfőbb célja félelmének legyőzése volt. Amíg tartott a házassága, félt minden kopogástól, az utcán pedig kereste a búvóhelyet, ahová a rendőrök elől elbújhat. A testépítés segített neki, manapság már önkéntesként segíti a rendőrség munkáját. Ezzel példát mutat a gyermekeinek, ráadásul volt férjének is üzen.

A példamutatás különösen fontos neki, a története sok nő számára lehet inspiráló, hogy még a legnehezebb szituációkból is van kiút. Tisztán kell látniuk, pozitívan kell gondolkodniuk és meg kell találniuk a belső erőt. Ezzel jóra fordulhatnak a dolgok, még ha most éppen nem is kedvező a helyzet.

Gyermekei büszkék rá, Claudine számára fontos, hogy meg tudta mutatni, ha valamit akarnak és tesznek érte, akkor elérik. Örökségként a saját történetét adja nekik: hiába ment át sok nehézségen, ki tudott jönni belőle, pozitív példát állított eléjük.

Nem feltétlenül kell trófeákat nyerni, már az is már megéri, ha a történetét tovább mesélheti.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.