A Mr. Olympia egyetlen ázsiai győztese

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, amelynek 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő győzött. Ezúttal az egyetlen ázsiai győztest, az 1983-as bajnok Szamir Bannutot mutatjuk be.

 

Észak- és Közép-Amerika 39, Európa 15 Mr. Olympia-győzelmet számlál eddig, a sort egyetlen siker teszi teljessé: a libanoni Szamir Bannut a viadal egyetlen ázsiai győztese, aki 1983-ban diadalmaskodott a legendás viadalon. A most 64 éves versenyző ráadásul nem csak ezért különleges.

Ő az egyetlen, aki a Mr. Olympián le tudta győzni a nyolcszoros bajnok Lee Haneyt, az egyetlen, akinek az első profi győzelme éppen a Mr. Olympia volt, továbbá ő az utolsó 200 font (90.7 kg) alatti bajnok. Nem mellesleg azon öt győztes egyike, aki „csak” egyszer tudott nyerni a testépítők ikonikus versenyén.

Úgy tartják, sikerével ért véget a tökéletesen esztétikus versenyzők korszaka, hatalmas hátizmait a libanoni cédrusfával vonták párhuzamba.

„Tudtam, hogy baj van…”

Tíz éve már, hogy Erőss Zsolt szörnyű balesetet szenvedett, és amputálni kellett a lábát. Társai és felesége segítségével elevenítjük fel a borzalmas napot. Művégtaggal is visszatért a hegyekbe, és 2013-ban mászás közben, a Kancsendzöngáról visszaereszkedve hunyt el.

Erről és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

A Libanon Oroszlánjának becézett, 173 centi magas Bannut az Egyesült Államokban építgette karrierjét, előbb Detroitban, majd a kaliforniai Santa Monicában élt. 1979-ben amatőrként világbajnok lett, hogy aztán sorrendben 15., 9. és 4. helyen végezzen a Mr. Olympián, mire végül győzni tudott.

Karrierje 1974-től 1994-ig tartott, rá két évre pedig már a masters kategóriában lett hatodik a Mr. Olympián. Érdekesség, hogy bár 11 alkalommal vett rész a rangos versenyen, csak kétszer végzett a hatodik helynél előrébb. Igaz, az 1984-es hatodik helye után három évig nem is indulhatott, ugyanis felfüggesztették, mondván, a rivális szervezet, a WABBA égisze alatt rendezett világbajnokságon is rajthoz állt.

„Őszintének kell lennem, igen, használtam anabolikus szteroidokat, mert úgy éreztem, hogy a Mr. Olympia többi résztvevője is él velük. De csak a katabolikus hatások megfordítására” – mondta Szamir Bannut, aki többször is kritizálta a Mr. Olympiát szervező IFBB-t. Úgy vélte a szervezet jelentősen befolyásolja, hogy ki nyerhet a viadalon, miközben más versenyeken nem állhatnak rajthoz a testépítők – éppen ezért úgy érzi, több győzelemtől is megfosztották.

Bár a Hírességek Csarnokába 2002-ben beválasztott, a feleségével és a három lányával Kaliforniában élő Szamir Bannut már 64 éves, kifejezetten aktív például az Instagramon; leginkább azt a vágyát, kérését közvetíti, hogy a testépítésnek vissza kellene térnie a régi iskolához. Hangsúlyozza azt is, hogy manapság túl nagy szerepet kap a különböző szerek egészségtelen mértékű használata, és szerinte sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az edzés, az étkezés és a regeneráció hármasára.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Esős időjárásban is szárazon
Munkamániás volt, munkamániás lett
Bulihangulat és plusz két tonna víz
Nemcsak napozni lehet a parton, edzeni is
„Kellett a siker az önbizalmamnak”

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.