A nagy augusztusi leeresztés

Aki valaha is lejárt edzőterembe, jól tudja, az augusztus kritikus pont az éves edzéstervben. Vajon mit lehet tenni, hogy a nyár utolsó hónapjában is - legalább minimálisan - karbantartsuk magunkat?

Akár a lufi.

Pillanat alatt képes leereszteni.

Amilyen nehéz felépíteni az izmot, izomtömeget, olyan könnyű leépíteni. Két-három hét edzőterem nélkül, és máris kész a baj… Látványos testrész ebből a szempontból (is) a bicepsz, ha huzamosabb ideig nem végzünk rá gyakorlatokat, bizony az addig feszes pólóujj könnyen laza trikóvá alakulhat át a ruhatárunkban. Az emberek többsége augusztusban hajlamos leereszteni, sokan nyaralni utaznak, tengerparton vagy a Balatonon múlatják az időt, és a hekk, a tengeri herkentyűk „zabálása” közben bizony kevesebb figyelem jut a testépítésre.

Aki valaha is járt le edzőterembe, jól ismeri ezt az időszakot, a konditermek ezekben a hetekben kiürülnek, ahol korábban tolongtak az emberek, ott lasszóval kell fogni a vendégeket. Míg máskor – felkapottabb helyeken – várni kell a fekvenyomópadra, addig ilyenkor akár kettőre is felfekhetünk egyszerre.

De vajon mit érdemes tenni, hogy az ember a nyaraláskor, augusztus hónapban se eresszen le teljesen, mint a lufi.

Első szabály: napi tizenöt perc is számít

Tudom, tudom, elkezdeni a legnehezebb. De aki rászánja magát, és ha csak odahaza is vagy a Balaton-parti hétvégi ház kertjében képes elkezdeni tíz-tizenöt perces testmozgást, annak már nyert ügye van. Ha hiszed, ha nem, száz fekvőtámasz is sokkal több a semminél, pontosan száz darabbal… Ha mellé még néhány felülést és guggolást is végzel, máris sokat tettél azért, hogy ne a nulláról kelljen kezdened a tréningeket szeptemberben.

Kettes szabály: lángos helyett hal

A magam részéről úgy vagyok vele, a jó ételnek tényleg nehéz ellenállni. A lángost simán megenném heti két három nap is a nyári hónapokban, ám tudom, ha valami nem tesz jót a testformánknak, akkor az az olajban kisütött tészta. Éppen ezért nyaranta egy, legfeljebb két alkalommal eszem lángost – ezzel kielégítem a vágyamat, és a lelkiismeretem is tiszta marad. A tóparti büfékben hemzsegnek az egészségtelen ételek, a hot dog, a hamburger, a sült krumpli, a mirelit pizza mind mind pocsék étel, így érdemes nagy kört menni, hátha valamelyik étteremben találsz valami egészségesebbet is.

 

Hármas szabály: pihend ki magad

Nem lehet egész évben a csúcson lenni. Tizenkét hónapon át ugyanazzal az intenzitással tréningezni csak a legjobbaknak sikerül, aki így tesz, az már profinak mondható. Néha pihenni is kell! A nyári időszak erre pedig egyértelműen a legalkalmasabb, a testednek, az izmaidnak is szükségük van némi lazításra. Ez persze nem azt jelenti, hogy három hónapig az edzőterem közelébe sem mész, de két hétre nyugodtan elengedheted magad. Ha visszatérsz a szabadságról, legfeljebb az első két-három nap lesz nehezebb a konditeremben, azt követően máris visszarázódsz a régi kerékvágásba.

Négyes szabály: írj tervet

Augusztus remek hónap arra, hogy rákészülj az őszre, az előtted álló feladatokra. Írj edzéstervet, konkrét célokat, nyugodtan vesd papírra, hogy december elejére szeretnél huszonötös bicepszet elérni. Nyugodtan állítsd össze az étrendedet is, miből mennyit szeretnél enni, és melyik héten milyen ételt részesítesz előnyben. Ne felejtsd, a fehérje rendkívül fontos, a tojás mellett a különböző ízű fehérjeporok is hatásosak. Az ízvilágra nem foghatja senki, ma már a csokis, banános, vaníliás mellett számtalan ízben kaphatóak ezek a kapucsínóstól kezdve a levendulaízűig.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.