A testépítés csúcsa a dinasztiák után

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő is győzött. Sorozatunkban ezúttal a legutóbbi két győztest mutatjuk be – íme Shawn Rhoden és Brandon Curry.

Az első Mr. Olympia, a háromszoros győztes kubai Sergio Oliva után a 2018-as bajnok Shawn Rhoden volt a testépítők legendás viadalának második közép-amerikai győztese. Mégis, ha a jamaicai versenyző nevére rákeresünk az interneten, nem a diadal részleteit találjuk meg elsőre, hanem jobbára rendőrségi ügyeiről olvashatunk.

Shawn Rhodent ugyanis 2019 nyarán szexuális erőszakkal vádolták meg; a Utah állambeli rendőrség szerint 2018 októberében történt az eset (szenvedőalanya egy bikinimodell volt), és Rhodent csak 750 ezer dolláros óvadék ellenében engedték el. A történtek után – miután ügye még nem zárult le – nem is indulhatott el a 2019-es Mr. Olympián.

A jamaicai testépítő a My. Olympia történetének legidősebb győztese, 43 évesen és 5 hónaposan nyerte meg a viadalt.

Shawn Rhoden

A 178 centi magas, 118 kilós (versenyidőszakban 109) testépítő tiniként a labdarúgással is megpróbálkozott, de 17 évesen már a testépítést helyezte előtérbe, karrierjét azonban sérülések, illetve – édesapja halála miatt – alkoholproblémák is nehezítették.

2011-ben mutatkozott be a Mr. Olympián, 2012-ben harmadik lett, majd további két bronz- és egy ezüstérmet gyűjtött, mire 2018-ban felért a csúcsra. Hogy most hová vezet majd az útja, egyelőre nem lehet megmondani, annyit tudunk, hogy Rhoden ártatlannak vallja magát, a többit pedig a bíróság eldönti.

Rhoden tehát rendőrségi ügye miatt hagyta ki a tavalyi versenyt, ahogy a hatszoros győztes (2011–2017) Phil Heath sem indult, s végül honfitársa, Brandon Curry diadalmaskodott.

A 37 esztendős testépítő korábban birkózott, és még az egyetemen is tagja volt a focicsapatnak, mielőtt végleg a testépítés mellett kötelezte volna el magát.

Brandon Curry (a fenti képen) a versenyzés mellett személyi edzőként is dolgozott, 2011-ben indult először a Mr. Olympián, amelyen 2019-ben állhatott fel először a dobogóra. Rögtön a felső fokára, sőt tavaly az Arnold Classicot is megnyerte. Még a verseny előtt, 2019 nyarán Magyarországra is eljött, bemutatóedzéseket és élménybeszámolókat tartott.

Sokáig úgy tűnt, csak egy lesz a jó testépítők közül, váratott magára az áttörés. Hiába indult rengeteg versenyen szerte a világban, az igazán nagy sikerek jó ideig elkerülték.

Ezért is kellett változtatnia valamin, és a sikerek érdekében 2017-től hosszú hónapokon keresztül készült távol otthonától, Kuvaitban, ami meg is hozta a gyümölcsét: abban az évben három versenyt is megnyert.

„Mindig úgy edzek, és azokat a gyakorlatokat végzem, amelyekhez kedvem van – mondta hitvallásáról a thebarbell.com oldalnak. – Egyébként sem akarom, hogy a testem hozzászokjon az edzéshez – ha folyamatosan változtatom a programot, ezt elkerülhetem.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.