A visszatérő, aki legyőzte Ronnie Colemant

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, sorozatunkban ezúttal az Arnold Schwarzenegger bravúrját megismétlő Jay Cutlert mutatjuk be.

 

Még több olvasnivalót kínálunk a Csupasport magazinban. A 100+16 oldalas kiadvány március közepén került a standokra, sokan kérdezték, hogyan tudnak ebben a nehéz helyzetben hozzájutni. Az Inmedio és Relay üzletekben jó eséllyel, de a nagyobb postákon is. Aki nem szívesen menne ki az utcára, e-magazinos formában immár a Digitalstandon is le tudja tölteni: egy perc a regisztrálás és egy perc a fizetés – itt is 590 forintba kerül.

Mindössze három olyan testépítőt tartanak számon, aki képes volt bajnoki címe elvesztése után visszaszerezni az elsőséget a Mr. Olympia-versenyen: Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu egyaránt négy év után ült vissza a trónra egy-egy siker erejéig, míg a harmadik ilyen győztes, Jay Cutler két siker és egy vereség után újabb két diadalt ünnepelhetett, négy győzelmével pedig az örökrangsor negyedik helyét foglalja el.

Érdekesség, hogy míg a két héttel korábban bemutatott Dorian Yates fiatalkori botlásai miatt többször megjárta a börtönt (ha nincs a testépítés, elképzelhető, hogy zűrösebb ügyekbe is belekeveredik), Cutler saját döntése volt, hogy a börtönt választja – igaz, ő a rácsok túloldalán tervezte karrierjét. A most 46 éves Cutler ugyanis a büntetés-végrehajtás területén szerzett főiskolai diplomát, és úgy képzelte, hogy a legszigorúbb börtönökben fog tisztként dolgozni.

Az iskola befejezésének évében azonban már fitneszversenyt nyert, és találkozása Marcos Rodriguez személyi edzővel is a testépítés irányába terelte. 1999-ben már indult a Mr. Olympián, amelyen hatszor állt rajthoz, mire négy második helyet követően győzni tudott. Ekkor már háromszoros bajnoka volt az Arnold Classicnak, és tizenhárom évvel az első siker után jutott fel a csúcsra.

„Profi karrierem kezdetén nem is gondoltam rá, hogy megnyerhetem a Mr. Olympiát, amikor azonban 2001-ben megszereztem a második helyet, megéreztem, hogy egyujjnyira van tőlem a siker – de a győzelem mellett a siker utóhatásaira is gondolnom kellett – mondta a thebarbell.com oldalnak adott interjújában Jay Cutler. – Sok testépítőt látunk rossz egészségi állapotba kerülni, többen sajnos fiatalon halnak meg, mert rosszul bánnak a testükkel.

Nem lehet azonnal felmászni a csúcsra, ezt tudomásul kell venni. Figyelni kell rá, mit áldozol fel a sikerért, legyen hosszú távú stratégiád, és gondolj a versenyzés utáni időszakra is.”

Ahogy említettük, Jay Cutler nemcsak az első, hanem a második helyeket is szépen gyűjtögette a Mr. Olympián, négy győzelme mellett hatszor lett ezüstérmes, rajta kívül pedig senki sem volt képes rá, hogy tíz alkalommal is az első két hely valamelyikén végezzen.

„Nemcsak arra vágytam, hogy megnyerjem a Mr. Olympiát, hanem arra is, hogy legyőzzem Ronnie Colemant – hangsúlyozta Cutler. – A mókuskerékből kiszállva tisztán látom már a karrierem, ráadásul a közösségi médiában sokszor emlékeztetnek is rá: én vagyok az a srác, aki legyőzte Colemant. Elgondolkodtató, hogy vajon nyerni akartam-e vagy legyőzni őt? Bizony, elképzelhető, hogy ez utóbbi hajtott igazán, miután ugyanis Ronnie nem indult a Mr. Olympián, már nem voltam olyan eltökélt, mint korábban. Az egész karrierem az ő legyőzésén alapult, és ezt a motivációt mintha elvesztettem volna.”

Jay Cutler visszavonulása után táplálékkiegészítőkkel foglalkozó vállalkozásba kezdett, a Cutler Nutrition mellett a sportfelszereléseket gyártó Cutler Athletics is az érdekeltségi körébe tartozik.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.