Divatos a HIIT-edzés, de fenntartásokkal

Hatékony mozgásforma a nagy intenzitású intervalltréning, ugyanakkor megterheli az ízületeket, ingadozik a pulzus. Szóval kezdő amatőröknek csak az állóképesség fejlesztése után ajánlott.

Mindössze 15 perc – kőkemény – edzés, és már meg is van a napi sportolás, amely ráadásul erősít, zsírt éget, szóval mintha csak az álmok valósulnának meg. Kevés időráfordítással is lehet nagy eredményeket elérni. Ez lenne a HIIT, azaz a nagy intenzitású intervalledzés, amely az utóbbi években vált egyre népszerűbbé.

„A HIIT egyik sarokpontja, hogy inkább a nagyon egészséges, jó állapotban lévő embereknek ajánlott – kezdte Laczkó Márta kardio- és trx-tréner. – Mivel a nagy intenzitású intervalledzés során a pulzus ingadozik, és rendkívül magas tartományba is felemelkedik, jelentős az utóégető hatása. Viszont megterheli az ízületeket, és az edzés vége felé már az alacsonyabb pulzustartomány is magas lesz, szóval kellő odafigyelés mellett szabad csak végezni.”

 

Fotó: shutterstock

 

Az elmúlt években nagy divattá váló mozgásforma kapcsán a szakemberek egyetértenek abban, hogy kezdőknek nem ajánlott, leghamarabb egy hónap rendszeres edzés után érdemes először beilleszteni a programba a nagyobb intenzitású gyakorlatokat. Persze akkor sincs gond, ha már csak jó állóképesség birtokában végezzük a gyakorlatokat. A nagy intenzitású intervalledzésekkel sokat javulhat az állóképességünk, és mindenképpen előny, hogy bár kevés időt igényel a tréning, a zsírégetésben és a szálkásodásban rengeteget segít.

„Az életben adódó fizikai kihívások terén egy HIIT-edzés sosem olyan, mint egy funkcionális edzés, mert ott inkább olyan feladatokat végzünk, amelyeket egyébként is. Például egy medicinlabda felemelése hasonló ahhoz, ha otthon a földről felveszünk egy nehéz tárgyat, és fel akarjuk rakni a felső polcra” – tette hozzá Laczkó Márta.

Egyértelmű tehát, nem szabad egyedüli csodaszerként tekinteni a HIIT-edzésekre, és a nagy terhelés miatt fokozottan kell figyelni a regenerációra, s hogy ne terheljük túl a szervezetünket, mert sokkal több kár ér, mint amennyi hasznot húztunk az edzésekből.

 

Fotó: shutterstock

 

Persze ha mindenképpen erre a mozgásformára vágyunk – például mert időhiányban szenvedünk –, kiemelten ügyeljünk a fentiek betartására. Ebben az esetben hatékony lehet a HIIT. Bár elképzelhető, hogy amilyen gyorsan felkapott lett, úgy le is cseng, s inkább csak a versenyszerűen sportolók körében marad elfogadott.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.