Első spinningedzés: ezeket tartsuk fejben!

A spinning a népszerű beltéri mozgásformák egyike, amely nem hiányozhat egyetlen fitneszterem kínálatából sem. Aki most készül kipróbálni, jó, ha néhány dologra odafigyel.

Számos cikkben foglalkoztunk már a spinninggel, arról azonban még nem esett szó, mire figyeljünk, amikor az első óránkra készülünk. Zala Miklós oktatótól kaptunk néhány hasznos tippet erre vonatkozóan.

Első lépések

Mielőtt belevágnánk a spinningbe, érdemes körülszaglászni a fitnesztermek kínálatában. Nézzük meg, milyen az órarendbeosztás, és hogy kik az oktatók. A Facebookon ma már könnyen és gyorsan ellenőrizhetjük, hogy az edző rendelkezik-e megfelelő végzettséggel. Egy közösségi oldalra feltöltött videó sok mindent elárulhat, ezért érdemes megtekinteni!

Legalább tíz perccel előbb érkezzünk az első foglalkozásra, így lesz idő arra, hogy megbeszéljük az első foglalkozás menetét az edzővel, és hogy a segítségével beállítsuk a spinningkerékpárt!

Tájékoztassuk az edzőt, ha van valamilyen betegségünk (magas vagy alacsony vérnyomás), így ennek megfelelőn alakíthatjuk ki közösen az edzéstervet. A vérnyomáscsökkentő tabletta például bétablokkolót tartalmaz, ezért a gyógyszer használata mellett leginkább alacsony intenzitású mozgást végezhetünk.

Szolgáltatások

Azt is nézzük meg, hogy az edzőtermek milyen szolgáltatásokat kínálnak: van-e megfelelő zuhanyozási lehetőség, vagy adnak-e törülközőt.

Felszerelés, kellékek

Már az első edzésen érdemes felvennünk a kerékpárosok által használt, testhez simuló ruhát, amely melegen tartja az izmokat, és gyorsan átengedi az izzadságot.

Törülköző nélkül el se induljunk órára! A spinning olyan intenzív edzésforma, amelytől hamar dőlni fog rólunk a víz, így nem árt, ha mindig van kéznél törülköző.

Már az első alkalomra hozzunk magunkkal kemény talpú cipőt, a futócipőt és a hagyományos edzőtermi cipőt pedig felejtsük el! A nagy erőkifejtés közben a láb gyorsan zsibbadni kezd, sőt meg is fájdulhat, ám ha kemény talpú cipőt húzunk, elkerülhetjük mindezt.

Fotók: AFP

Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem, legyen nálunk egy-másfél liternyi szénsavmentes víz! Izotóniás italokra is szükség lesz, de csak később, amikor már haladó szinten spinningelünk.

Amennyiben az első alkalomra hozunk magunkkal pulzusmérőt, kérjük ki az oktató tanácsát, milyen pulzustartományban maradjunk edzés közben.

Óra után

Az első alkalom után mindenféleképpen szánjunk időt arra, hogy megbeszéljük az első alkalom tapasztalatait az edzővel, hiszen ez alapján tervezhetjük meg a következő edzéstervet.

Egyéb

Jobb, ha az elején megbarátkozunk a spinning alatti zenével, a kerékpár beállításaival és a pedálfordulattal. Nem az a lényeg, hogy megfeleljünk az oktatónak, hanem az, hogy jól érezzük magunkat, és képességeinkhez mérten végezzük az edzéseket. Mindig lehet fokozni a tempót, ám kizárólag az oktató felügyelete mellett.

Zala Miklós szerint a legfontosabb mégis az, hogy már az első alkalomra hozzuk magunkkal jókedvünket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.