Félszázados a fitnesz hazai csúcseseménye

A hétvégén a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ adott otthont a magyar testépítő- és fitneszbajnokságnak, amelyen a régi idők nagyjai és az új generáció képviselői is jelen voltak.

Ötvenedik alkalommal rendezték meg a honi sportág csúcseseményét, amelyen több mint 350 versenyző vett részt. Szombaton a felnőttek kilenc, a juniorok (16–23 év) hat kategóriában mérték össze erejüket, vasárnap pedig a gyermekeké volt a főszerep.

A hétvégi esemény egyben válogatóversenyként is szolgált az Arab Emirátusokban megrendezésre kerülő felnőtt férfi testépítő-világbajnokságra (2019. november 5–10.), a pozsonyi fitnesz-világbajnokságra (2019. november 29–december 2.) és a Budapesten megrendezésre kerülő junior testépítő- és fitnesz-világbajnokságra is (2019. november 22–24.).

„A kétnapos rendezvényt nem akárki nyitotta meg, Bitter István legelső magyar és örökös testépítőbajnok mondott a helyszínen nyitóbeszédet – tájékoztatott Vargha Viola, a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetség főtitkára. – Ezerkilencszázhetven november nyolcadikán ő szervezte meg az első magyar testépítő-bajnokságot, amelyen hat magyar és hat lengyel versenyző indult el, és amelyen ő lett az első. Sőt ott volt a rendezvényen a tízszeres és örökös magyar bajnok Nagy Tibor is, valamint Kovács István, aki edzőként számos versenyzőt segített hozzá magyar és világbajnoki címekhez. Az eseményre kilátogató nézők és résztvevők ámulattal hallgatták a legendák élménybeszámolóját. Óriási megtiszteltetés volt, hogy eljöttek a jubileumi, ötvenedik magyar bajnokságra.”

Új versenykategóriaként először szerepelt a magyar testépítő- és fitneszbajnokság programjában a fitmodell, amely során a hölgyek egyrészes fürdőruhában, majd estélyi ruhában álltak színpadra. A fitmodell a bikini fitneszhez hasonló kategória, annyi különbséggel, hogy egy hajszállal vékonyabbnak kell lenni, és a női szépség is jobban dominál. Aki a fitmodell kategóriában szeretne versenyezni, egészségesen kell táplálkoznia, és hetente legalább öt-hat alkalommal edzenie.

Az eredményeket tekintve a fitnesz kategóriában mindenféleképpen említést érdemel három kiemelkedő, a felnőttek között is bajnoki címet szerző juniorkorú versenyző.

„A mínusz százhatvanhárom centis kategóriában a korábbi abszolút junior-világbajnok Ágoston Dorottya lett az első, míg a plusz százhatvanhárom feletti kategóriában a tavalyi junior Európa-bajnok Frauenberger Panni, és az idei felnőtt Eb-n második Keszei Korina lett holtversenyben az első, ami meglehetősen szokatlan fitneszversenyeken. A férfiaknál Szabó Roland, míg a nőknél a bikini fitnesz kategóriában Szalai Evelin lett az abszolút bajnok” – árulta el Vargha Viola.

Vasárnap már a gyerekeké volt a főszerep, a nap tapasztalatait így foglalta össze röviden Cservenyák Gabriella, az IFBB gyermekfitnesz-szakágának vezetője, a Marcipán Tánc és Fitnesz Közhasznú Sportegyesület vezetőedzője.

„Százhatvan gyerek részvételével zajlott az esemény, ami nagyon örvendetes. A korábbiakhoz képest színvonalasabb gyakorlatokat mutattak be a gyerekek, ami jól bizonyítja, a sportág hatalmas léptékkel fejlődik.”

„Az újabb kategóriák bevezetésének köszönhetően egyre több gyermek és egyesület fordul érdeklődéssel a sportág felé. Örömteli, hogy a sportágban jellemző elemek technikai kivitelezése fejlődik, és egyre több nemzetközi szintű versenyzőnk van. A jövő zenéje, hogy kétezerhúszban további kategóriákkal bővül a gyermekfitnesz, és emelkedik a most nyolcfős bírói létszám is, amitől azt várjuk, hogy még alaposabban tudjuk értékelni a gyakorlatokat” – mondta a szakember.

Fotók: Fitnessandmass

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Esős időjárásban is szárazon
Munkamániás volt, munkamániás lett
Bulihangulat és plusz két tonna víz
Nemcsak napozni lehet a parton, edzeni is
„Kellett a siker az önbizalmamnak”

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.