Jön a világbajnokság, épüljön a test!

November 5. és 10. között az Egyesült Arab Emirátusokban rendezik a férfiak testépítő- és fitnesz-világbajnokságát, amelyen Magyarországot két juniorkorú versenyző képviseli.

Csaknem 90 ország részvételével rendezik meg a testépítés és fitnesz csúcseseményét az egyesült arab emírségbeli Fudzsairában, ahol a világ legjobb és legszebben kigyúrt versenyzői állnak színpadra. A magyar színeket két vb-újonc, a még juniorkorú Szabó Roland (fitnesz, Men’s Physique) és Nyircsák József (testépítés, Games Classic Bodybuilding) képviseli.

„Szándékosan neveztünk ezúttal juniorkorú versenyzőket a vébére – kezdte a beszélgetést Huber István, a hazai szövetség elnöke. – Azt szeretnénk, ha megtapasztalnák, milyen a világ krémje ellen versenyezni, és milyen út vezet a sikerhez. Mindkét fiatalember kitűnően szerepelt a nemrég zárult országos magyar bajnokságon, megérdemlik, hogy részt vegyenek a világbajnokságon.”

Nyircsák József edzője, Turós György, a Szabó Roland felkészítését segítő Veres Tamás, valamint Huber István közösen tették le a voksukat a fiatalok mellett. A soron következő világbajnokság érdekessége, hogy arab országban rendezik meg.

„Rendkívül nagy létszámban képviseltetik majd magukat a közel- és közép-keleti országok versenyzői. Főként Iránból és Egyiptomból érkeznek sokan a vébére, országonként legalább tizenöt sportoló. Ennek oka, hogy ebben a két országban rendkívül népszerű a sportág, számos versenyző főállású sportoló, őket tehetős szponzorok támogatják. Emiatt az arab országokkal ma már rendkívül nehéz felvennünk a versenyt, ráadásul hazai környezetben lépnek majd színpadra, így ők a világbajnokság első számú esélyesei, de Iraknak és Szaúd-Arábiának is lesz beleszólása az érmek és a helyezések elosztásába” – tájékoztatott Huber István.

A magyar indulók esélyeivel kapcsolatban az elnök leszögezte, Szabó Roland és Nyircsák József vélhetően nem a dobogón végez majd, de attól sem kell tartanunk, hogy leszerepelnek. Hasonlóan véleményen van Szabó Roland is: „Nagy siker lenne, ha az első hat hely valamelyikén zárnám a vébét, de akkor sem lennék elkeseredett, ha csak az első tízbe kerülnék be. Versenykategóriámban az orosz, az ukrán és az afrikai országokból származó versenyzők uralják a mezőnyt.”

Nyircsák József szintén első felnőtt világbajnokságára készül.

„Rendkívül erősek az ellenfelek, főként az orosz versenyzők, de ezen a szinten már alig van különbség a résztvevők között. Elsősorban arra összpontosítok, hogy jól sikerüljön a felkészülés, a többit pedig majd meglátjuk. Mindenesetre nagy sikerként könyvelném el, ha az első hat versenyző között végeznék” – mondta az esélyeket latolgatva Nyircsák József.

Huber István úgy véli, az igazán eredményes szerepléshez szükséges feltételek itthon nem állnak rendelkezésre. Mint mondta: „Nem mintha rosszabbak lennénk más országok versenyzőinél, hiszen már számos világbajnokot adtunk a sportágnak, sőt fitneszben most is a világ élvonalába tartozunk. Testépítésben azonban nehéz felvenni a versenyt a szerencsésebb genetikai adottságokkal megáldott sportolókkal, hacsaknem olyan szponzor bukkan fel a láthatáron, amely megfelelő körülményeket teremt a profi versenyzéshez.”

Bármit is hoz a vb, a siker receptje mit sem változik: „Egy arasznyi széles derék, és tízarasznyi széles váll kell hozzá” – zárta a beszélgetést Huber István.

A vb magyar résztvevői:

  • Szabó Roland, fitnesz, Men’s Physique, 179 cm
  • Nyircsák József, testépítés, Games Classic Bodybuilding, +175cm

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.