Fitnesztermek: leleményesség vagy csőd

Bár a világjárvány következtében hozott korlátozások miatt számos edzőterem működése veszélybe került, egy-egy remek ötletnek köszönhetőn sikerült megmenteni néhányat a tönkremenéstől.

Nemrég számolt be honlapján a népszerű brit napilap, az Independent, hogy a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban óriási bajba kerülhetnek a kisebb fitneszstúdiók, amelyekből több tízezer található a tengerentúli országban. Legtöbbjüket bezárás fenyeget, így akár több millió amerikai maradhat ellenőrzött körülmények között végzett testmozgás nélkül.

Pedig a tavasz végén, a járvány első hullámát követően az Egyesült Államokban is újranyitottak az edzőtermek, miután a Trump-kormány úgy döntött, a járványügyi helyzet ellenére fontos, hogy az amerikaiak rendszeresen mozogjanak. Mégis sokan maradtak távol a fitnesztermektől, attól félve, hogy elkapják a vírust, ráadásul az érvényben lévő szabályozások értelmében a szolgáltatók jóval kevesebb vendéget fogadhatnak, mint a pandémia kitörése előtt.

A Nemzetközi Egészség- és Sportklubszövetség becslése szerint 2020. augusztus 31. óta 13.9 milliárd dollár veszteség érte a vállalkozásokat.

A szervezet figyelmeztet: ha az USA kormánya nem enyhít a korlátozásokon, év végére az edzőtermek negyede húzhatja le a rolót.

A személyi edzők és edzőterem-tulajdonosok különböző módon igyekeznek megmenteni vállalkozásukat. Közülük sokan már reggel öt órakor kinyitják tornatermüket, és csak késő este zárják be, így kompenzálva a befogadóképesség-csökkentés okozta vendégforgalom-kiesést.

Az Illinois államban található Fitness Hero Wellness Center tulajdonosa, Michael Hanover elárulta, a jelenlegi szabályozás kizárólag a kisebb méretű stúdiókra vonatkozik, így csakis ők szenvednek hátrányt. Mivel Illinois államban a „kicsik” mindössze 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek, Hanover edzőtermében legfeljebb tízen sportolhatnak egy időben. Igazságtalannak érzi, hogy a neves edzőteremláncokban akár több száz szabadidő-sportoló is jelen lehet egyszerre, ami a megfertőződés szempontjából kifejezetten veszélyes.

Legnagyobb félelme azonban az, hogy ha további szigorításokat vezetnek be a kisebb edzőtermek működtetésére vonatkozóan, kénytelenek lesznek „egyvendéges” órákat tartani, és azt is a szabad ég alatt. A problémára azért is lenne jó minél hamarabb megoldást találniuk az érintetteknek, mert az Egyesült Államokban bejegyzett 40-50 ezer fitnesz- és wellness-stúdió 80 százaléka mikro- és kisvállalkozás, amelyek összesen hárommillió embernek nyújtanak megélhetést.

Fotók: AFP

Hasonló problémával szembesülnek a sportolni vágyók Lengyelországban is, ahol nem mindennapi megoldással rukkoltak elő. A járványügyi szabályozások elleni tiltakozása jeléül a krakkói Atlantic edzőterem tulajdonosa úgy döntött, sportszerboltot és templomot alakít ki a helyiségekben.

A teremben a közös edzések helyett szertartásokat tartanak, míg a konditermet bolttá alakították át, ahol olyan edzőgépeket árulnak, amelyeket az érdeklődők ki is próbálhatnak.

Szintén érdekes megoldáshoz folyamodtak az Egyesült Királyságban még a világjárvány kezdetén. A londoni Royal Free Hospital (Királyi Szabad Kórház) közvetlen szomszédságában lévő, a járvány miatt használaton kívüli tornatermet a kórházi dolgozók élelmiszerboltjának rendezték be, aminek köszönhetően a maratoni hosszúságú műszakot teljesítő orvosok és nővérek hamar ételhez juthattak, ráadásul nem is kellett fizetniük érte.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.