Nyircsák József és Vágó Virág világbajnok!

Még egyetlen magyar testépítő csapat sem szerepelt olyan eredményesen világversenyen, mint juniorjaink a hétvégén, Kolozsváron megrendezett világbajnokságon. Jutalmuk két vb-cím és számos érem.

Rendkívül szigorú óvintézkedések mellett tartották meg hétvégén Kolozsváron a junior testépítő- és fitnesz-világbajnokságot. A nézők nélküli világeseményen nemcsak maszkot, hanem gumikesztyűt is hordaniuk kellett a résztvevőknek, csak akkor nem, amikor színpadra léptek.

Hazánkat tizenkilenc sportoló képviselte a tizennyolc országot felvonultató vb-n, s a magyar küldöttség két arany-, három ezüst- és öt bronzérmet szerzett, s így a házigazda Románia, illetve Lengyelország mögött az éremtáblázat harmadik helyén zárt.

Legeredményesebb férfi versenyzőnk Nyircsák József volt, aki a Games Classic Bodybuilding kategóriában arany-, a férfiak Classic Bodybuilding (16–23 évesek) megméretésén bronzérmet szerzett.

„Még sosem volt lehetőségem, hogy személyesen, a helyszínen izgulva éljem át egy tanítványom világbajnoki győzelmét – írta hivatalos Facebook-oldalán Turós György, Nyircsák József edzője. – Európa-bajnoki aranyat és ezüstöt, továbbá világbajnoki ezüstöt már több sportolóm is szerzett, és ezeket a sikereket velük élhettem át. Egy edzőnek meglehetősen megterhelő a tanítványaiért izgulnia, úgyhogy hálás vagyok, hogy a személyes jelenlétem nélkül is első lettél!”

Huber István, a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetség elnöke is elismerően nyilatkozott a fiatal testépítő teljesítményéről.

„Számítottam rá, hogy hamarosan eljön az idő, amikor világbajnok lesz. Már jó ideje várható volt, hogy kijön neki a lépés, és ez a pillanat Kolozsváron következett be. Ráadásul olyan kategóriában is szerzett egy bronzérmet, amelynek mezőnye jóval erősebb volt, hiszen nála nagyobb testsúlyú versenyzők indultak.”

Szintén aranyéremmel tért haza a világbajnokságról Vágó Virág, aki a nők fitnesz-kategóriájában (16–20 évesek) lett első. Az eddig verhetetlennek hitt szlovák Nelli Novodomskát győzte le.

„Virágot két éve fedeztük fel egy gyermek fitneszversenyen – mondta Huber István. – Amióta ismerem, számtalanszor biztattam, milyen tehetséges. Színpadra lépés előtt felhívtam a figyelmét, hogy a világbajnoki címhez hibátlanul kell végeznie a gyakorlatát. Novodomská ugyanis olyan versenyző, akit csak tökéletes mozdulatsorokkal lehet legyőzni. Virág az első, aki nemzetközi megméretésen felülmúlta a szlovákok világbajnokát.”

Huber István elárulta, sokat gondolkodtak, miképpen álljon össze a keret.

 

 

„A világbajnokság előtt arra törekedtünk, hogy a lehető legerősebb összeállításban léphessünk porondra. Abban biztos voltam, hogy számos második, harmadik és negyedik helyezést érünk el, de arra nem, hogy a dobogó legfelső fokára is állhat magyar versenyző. Ahhoz, hogy valaki világelső legyen, mindennek klappolnia kell, és úgy tűnik, ez most sikerült. Külön öröm, hogy harmadikok lettünk az éremtáblázaton, olyan országokat megelőzve, mint a mindig bombaerős Szlovákia. A mieink teljesítményéről mindent elárul, hogy tizenkilenc versenyzőből tizennyolc jutott a döntőbe. Még sohasem szerepelt magyar különítmény olyan eredményesen világeseményen, mint a mostani vb-n.”

Az évből egyetlen kiemelkedő esemény maradt hátra, mégpedig a spanyolországi felnőtt-világbajnokság, amelyet november 5. és 9. között rendeznek Santa Susannában.

„Úgy értesültem, hogy megtartják az eseményt – erősítette meg Huber István. – Egyelőre nehéz megmondani, hogyan utazunk a vb-re, de bízom benne, hogy ha kijutunk, Szalai Evelin és Ágoston Dorottya dobogóra állhat. Sajnos a koronavírus-helyzet miatt sokan elfáradtak az év végére, ami érthető, hiszen az elmúlt hónapokban sok volt a bizonytalanság. Így van ezzel – többek között – Nyircsák József is, ezért könnyen elképzelhető, hogy ezúttal a tervezettnél kisebb létszámú kerettel képviseltetjük magunkat Spanyolországban.”

A világbajnokság részletes eredményeit itt találják.

Fotók: fitnessmadness, Nyircsák József/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.