Óvatosan az Instagram-fitneszsztárokkal!

Legyünk körültekintőek a közösségi oldalakkal, amikor testedzésről és életmódváltásról olvasunk, mert gyakran több kárt okoznak, mint amennyi hasznot termelnek – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az új év elején sokan tesznek fogadalmat, hogy többet mozognak, de nem árt ügyelni, hogy milyen internetes forrásokat hívunk segítségül, mert jó szándékú elhatározásunkból több kárunk is lehet, mint hasznunk. Éppen ezért érdemes tisztában lennünk, hogyan kezeljük a világmegváltást ígérő Instagram-oldalakat és a fitneszinfluenszereket.

Bizonyára sokan találkoztunk már a #fitspirationnel, amely a világ legnépszerűbb személyi edzőinek gyűjtőoldala az Instagramon. Az itt fellelhető szakembereknek és fitneszinfluenszereknek egyenként több mint 13 millió rajongójuk van, az oldalt pedig közel 20 millióan követik. A platformot böngészve adódik a kérdés: a táplálkozási tanácsadók és személyi edzők útmutatásai vajon formásan kidolgozott izmokhoz vagy inkább kényszeres testmozgáshoz vezetnek?

Orthorexia nervosa és túledzettség: kéz a kézben

Az utóbbi években került köztudatba az orthorexia nervosa fogalma. Ez egy olyan betegséget takar, amelynek során a tökéletes testalkat elnyerésének reményében az egészséges táplálkozás és a testedzés megszállottjaivá válunk. Ha szabad így fogalmaznunk, a rendellenesség rendkívül alattomos, mivel tüneteit nehéz észrevennünk, és a benne szenvedők túl későn fordulnak szakemberhez – ha egyáltalán eljutnak oda.

A szakértők úgy vélik, ha nem kezeltetjük időben a rendellenességet, alultápláltak leszünk, és mentális zavarok léphetnek fel. A felépülés ráadásul rendkívül sokáig tarthat, és számtalanszor előfordul, hogy a gyógyuláshoz vezető úton visszaesünk.

 

Instagram: a „bűnös” közösségi oldal?

Több kutatás is rávilágított a túlzott közösségimédia-használat és az orthorexia kialakulásának összefüggéseire. Egy tanulmány szerint a gyakori Instagram-használók közel fele szenved étkezési zavarban, ami megdöbbentően nagy arány: az oldalt nem vagy ritkábban látogatók körében ez a mutató ugyanis alig éri el az egy százalékot.

 

 

A szakemberek szerint különösen veszélyesek az egészséges táplálkozást hirdető Instagram-közösségek, tagjai körében kiugróan nagy az orthorexia nervosában szenvedők aránya. Ez azzal magyarázható, hogy a követők mintaképnek tekintik a neves influenszereket, és a megfelelési kényszertől vezérelve táplálkozásban és testedzésben is „túlteljesítenek”.

Más szakemberek szerint az Instagram olyan vizuális platform, amely kizárólag a szépségről és a testiségről szól, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy mások ideálisnak tűnő testalkatához hasonlítjuk sajátunkat.

 

A kanadai Jen Brett korábban orthorexia nervosában szenvedett, és csak óriási nehézségek árán gyógyult meg. Követőinek száma az Instagramon megközelíti az egymilliót, s valljuk be, nem ok nélkül: enyhén szólva is hiányos öltözetű képeivel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Brett felgyógyulása során számos olyan fitneszinfluenszerrel került kapcsolatba az Instagramon, akinek pontosan olyan tünetei voltak, amilyenekkel ő is küzdött. Brettnél ekkor borult ki a bili.

„Elegem van, hogy olyanok akarnak minket a helyes útra terelni, akik semmiben sem különböznek tőlünk. Vajon hogyan lehet így bárkit is rábírni az egészséges életmódra? A fitnesz egyáltalán nem arról szól, hogy mindennap eddzünk és megszállottan számoljuk az elégetett kalóriát. Az Instagramra feltöltött képek valójában nem árulkodnak arról, mi is zajlik pontosan a színfalak mögött, megtévesztő módon csupán tökéletes izmokat és formákat tárnak elénk.”

 

 

Jóllehet az elhízást egyre több társadalomban tekintik népbetegségnek, az orthorexia nervosát és a túledzettséget nem. Ennek egyerű oka, hogy az érintettek testalkatán jóformán nincs semmi kritizálnivaló. A hozzáértők figyelmeztetnek: ne dőljünk be a látszatnak, legfőképpen az Instagramnak! Bár a testedzésfüggőség ártatlannak, sőt egyenesen egészségesnek tűnik, Jen Brett példáját látva érdemes elgondolkodnunk, valóban így van-e.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.