Óvatosan az okoskarkötővel!

Az Egyesült Királyságban némileg megrendült a bizalom a fitneszben egyre nagyobb teret követelő eszközben, miután kiderült, használata kapcsolatban állhat étkezési zavarok kialakulásával.

A fitnesz és az edzőtermi tevékenység nemcsak nálunk, hanem világszerte virágkorát éli. Az iparágban rohamos gyorsasággal terjednek a különböző kütyük és alkalmazások, amelyek segítségével visszajelzést kaphatunk a legfontosabb testi paraméterekkel kapcsolatosan. Nyomon követhetjük, hogy sportolás közben hogyan változik a vérnyomásunk és a pulzusunk, vagy éppen mennyi kalóriát égetünk el. Másodpercek alatt letölthetünk jobbnál jobb alkalmazásokat okostelefonunkra, ám aki ennél többre vágyik, könnyen beszerezhet okosórát vagy okoskarkötőt.

 

 

Mindmáig úgy tudtuk, a sportolás és a rendszeres testmozgás nyomon követése kütyükkel és alkalmazásokkal csakis hasznos lehet, mivel arra sarkall minket, hogy minél többet mozogjunk, és életmódot váltsunk.

Ugyanakkor kevesen gondolnánk, hogy az okoskarkötők használata árthat is. Legalábbis erre hívja fel a figyelmet a brit Independent napilap egyik írása, amely szerint a fitneszedzők körében igencsak népszerű okoskarkötők, a fitness trackerek akár étkezési zavarok kialakulásához is vezethetnek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, ne vegyük túl komolyan, amit a karunkra csatolt kütyü kijelez.

A témában számos vizsgálatot végeztek, amelyek közül több is meglepő eredménnyel zárult. A nyomon követő eszközöket használók körében nagyobb azok aránya, akik elégedetlenek a testükkel, és rendszertelenül étkeznek. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy az étkezési zavarokban szenvedők valamilyen kalóriaszámlálót használnak, mint amilyen a MyFitnessPal is.

Az applikációk fejlesztői ezzel ellentétben állítják, az eszközök nem ártanak, sokkal inkább segítik a felgyógyulást a különböző étkezési zavarokból. Sőt a MyFitnessPal – okosan – olyan forrásokat is feltüntet, amelyeken a felhasználók tájékozódhatnak az étkezési zavarokkal kapcsolatban.

A különböző étkezési zavarok kialakulásának természetesen számos oka lehet, felelőtlenség lenne állítani, hogy a kalória- és kilométer-számlálás a betegség kialakulásához vezethet. Valószínűbb azonban, hogy a testmozgás nyomon követése kevesebb táplálékbevitelre ösztönözheti az arra hajlamosakat. Tény, az okoskarkötők és applikációk egyfajta nyomást helyeznek az emberre, és arra figyelmeztetnek, hogy együnk még kevesebbet, mozogjunk még többet, aminek hosszú távon egészségkárosító hatása lehet.

 

A szerkezet lelkiállapotunktól függetlenül mutatja az adatokat…

 

Szerencsére sokan felismerik, hogy a nyomon követő eszközök milyen csapdát rejtenek, és maguktól döntenek úgy, többet nem használják őket. Az erre a célra kifejlesztett okoskarkötők és alkalmazások állandó lelkiismeretfurdalást okoznak az embernek, amikor éppen nem tudja teljesíteni az aznapi penzumot.

Éppen ezért bánjunk okosan az okoseszközökkel, és amikor kocogni vagy tornázni megyünk, ne azt nézzük, mennyi kilométert tettünk meg, mennyit fogytunk, hanem próbáljuk élvezni a mozgást! Aki pedig úgy érzi, csapádba került, forduljon szakemberhez!

Fotók: shutterstock

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.