Sergio Oliva: a legszebb izmok

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, s az 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő is győzött. Ezúttal az első nem amerikai bajnokot mutatjuk be.

Az ember, aki legyőzte Arnold Schwarzeneggert – akár így is definiálhatnánk a Mítosz becenevet viselő Sergio Olivát, akit az egyik, ha nem a legtökéletesebb izomzattal és testarányokkal rendelkező testépítőnek tartanak. Máig ő az egyetlen, akinek combja körmérete nagyobb, mint a derekáé.

„Amikor először láttam, rögtön megértettem, miért Mítosz a beceneve, mintha falnak mennék, úgy nézett ki, demoralizált. Olyan hatalmas volt és olyan fantasztikusan nézett ki, hogy nem is tudtam, hogyan győzhetném le. Mindig is képtelen voltam elfogadni a vereséget, de Sergio jobb volt nálam”

– idézte fel Arnold Schwarzenegger önéletrajzi könyvét a Sergio Oliva életét bemutató cikkében a evolutionofbodybuilding.net oldal.

Az 1969-es Mr. Olympia ugyanis sorozatban a harmadik volt, amelyet Oliva megnyert, s amelyen a Mr. Európa, a Mr. International és a Mr. Universe címeket birtokló Schwarzenegger is a vert mezőnyben végzett. Rá egy évre aztán Schwarzenegger győzött, bár a történethez hozzátartozik, hogy a versenyt szervező Joe Weider az utolsó pillanatban cserélte le a bírókat. Később el is tiltották Olivát az IFBB-viadaloktól, aztán 1972-ben újra indulhatott, de egy rendkívül ellentmondásos versenyen, ismét utolsó pillanatos bírócsere mellett Schwarzenegger mögé szorult.

„Sergio jobb formában volt, mint valaha, nagyon jól nézett ki a színpadon, nehéz volt mellette lenyűgözőnek lenni” – mondta Schwarzenegger.

Olivát aztán 1973-ban kizárták a szintén IFBB-szervezésű Mr. Internationalről, ezért onnantól kezdve nem vett részt a szervezet versenyein. Ettől függetlenül a különböző versenyeken tizenegyszer győzött, hogy 1984-ben és 1985-ben újra rajthoz állhasson a Mr. Olympián, amelyen 44 és 45 esztendős kora ellenére pazar formában volt, végül mindkétszer a nyolcadik helyen végzett.

Sergio Oliva élete persze nem csak a húsz győzelem és a már említett kalandok kapcsán érdekes, mert a Chicagóban 25 éven keresztül rendőrként szolgáló testépítő menekültként érkezett az Egyesült Államokba.

Fiatalon, még Kubában katonának állt, hogy a kommunizmus ellen harcoljon, a háború elvesztése után egy kubai strandon figyeltek fel az izomzatára, elhívták súlyemelőnek, s az 1962-es kubai bajnokságon második helyet is szerzett. A győztes azonban megsérült, így ő utazhatott a jamaicai Kingstonba, a Karibi Játékokra, ahol az őröket kijátszva az Egyesült Államok követségéig rohant, hogy menedékjogot kérhessen, majd további hatvanöt kubai követte, a teljes súlyemelő-válogatott, valamint a mellettük dolgozó biztonsági szolgálat emberei is.

Sergio Oliva Floridába költözött, s televíziókat szerelt, majd Chicago lett az otthona, egy helyi vasgyárban dolgozott, s a napi 10-12 óra munka mellett 2-3 órát edzett is.

Elnyerte a Mr. Illionis címet, míg az 1965-ös Mr. Americán úgy lett második, hogy a legszebb izomzatú versenyzőnek járó különdíjat is hazavihette. Egy évvel később a győzelmet is megszerezte, hogy aztán 1967-ben, 1968-ban és 1969-ben megnyerje a Mr. Olympiát.

Sergio Oliva 2012-ben, 71 esztendősen, veseelégtelenségben hunyt el Chicagóban.

Sorozatunk első részében az első Mr. Olympiát mutattuk be.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.