BLOGRA FUTOTTUNK A hatalmas futások hava

Hédi nem unatkozik, blogszörfösünk ugyanis az elmúlt napokban jobbnál jobb versenybeszámolókat is olvasott, az egyik poszt pedig igencsak akut kérdéssel foglalkozott: miért büdös a futó?

Verseny verseny hátán. Szombaton volt a Szőlőskör (Maráz Zsuzsanna nyert a nők között), vasárnap rendezték meg a Wizz Air Félmaratont, Sperka Tamás pedig épp a Tor des Géants-on vesz részt (ez 330 kilométeres verseny az Alpokban, 24 ezer méter szintemelkedéssel, a szintidő 150 óra), és posztolt is egy havas képet a magasból (hihetetlen szép helyen versenyezhet…) – szóval, rengeteg beszámoló között lehetett szemezgetni.

Jómagam – ellentétben a sok sikeres versenyteljesítővel, az élménybeszámolókat posztolókkal – rövid futásszünetet tartottam, mert kissé motiválatlanná váltam, s a jobb combomban a fájdalom már hetek óta nem akart elmúlni. Öt nap kihagyás után szombaton nagyon kellemes időben laza hét kilométert futottam, s örömmel tapasztaltam, hogy a lábam is rendben van.

Ezen felbuzdulva vasárnap hosszabb távnak vágtam neki, de néhány lépés után a fájdalom újra beköszönt, és az első öt kilométer alatt masszívan kitartott, gondoskodva róla, hogy miről is elmélkedjek futás közben.

Aztán enyhült valamelyest, így tizennyolc kilométert futottam, de megfogadtam, ezzel a fájdalommal kezdek valamit, mert magától nem múlik el.

Nézzük, milyen beszámolókat, blogokat lehetett olvasni a neten az elmúlt napokban.

 

21097KK.WORDPRESS.COM (blog)

A szerző elkezdte a felkészülést a Piros 85-re, és nem minden pillanatát élvezi – de legalább kiderülhet, eljön-e az a pont, amikor megutálja a futást.

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM

A szerző Szabadkán indult félmaratoni távon, ennek beszámolóját olvashatjátok. A rajt egész furcsán zajlott, de összességében nagyon jó hangulatú verseny volt, szuper szervezéssel!

 

MINTHAELNEL.WORDPRESS.COM

A szerző a Baradla Trail tizenhat kilométeres versenyén indult, amelyen az út hét kilométer után bevisz a barlangba, ott két kilométer a futható szakasz, majd kiérve onnan újabb hét kilométer következik, ötszáz méteres szintemelkedéssel. A szerzőnek vegyes érzelmei voltak a versennyel kapcsolatban.

 

KMKOVEK.BLOG.HU

Belus Tamás beszámolóját olvashatjátok ebben a bejegyzésben, amelyben a TDS (Ultra-Trail du Mont Blanc) teljesítéséről ír. Kremlicza Levente már készített vele egy interjút a versenyről, most pedig magát a beszámolót lehet végigizgulni. Hatalmas teljesítés, ezúton is gratulálunk!

Nagyon jó videó is készült verseny közben, ezt is láthatjátok, s ami szívet melengető, hogy szülei milyen hatékonyan segítettek neki, amikor megengedett volt – profin, gyakorlottan, a megbeszéltek szerint tették a dolgukat a frissítőpontokon.

 

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka ismét hasznos poszttal örvendeztet meg minket, ezúttal a futócuccok tisztításával, szagmentesítésével foglalkozik. Minden futót érintő probléma megoldásához kapunk ötleteket, érdemes elolvasni!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Tartás futás közben

KREMLICZA LEVENTE

A sérülésmentes futás egyik alapja a megfelelő futótechnika és futómozgás.

A helyes testtartás az egészséges mozgás egyik alapja, nemcsak a hétköznapokban, hanem futás közben is. A rossz tartás tönkreteheti egész futómozgásunkat, és sérüléshez is vezethet. Az ülő életmód, a görnyedés, a rendszeres okostelefon-használat káros hatással van a gerincre, így a tartásra is, gyakran kialakul úgynevezett hanyag tartás, ami a gyenge hát- és törzsizomzat miatt jön létre. Ez együtt jár a nyaki vagy ágyéki lordózissal, ami az adott gerincszakasz túlzott görbületét jelenti.

Mivel ez közvetlenül hatással van a lépéstechnikánkra és futómozgásunkra, a helytelen tartást érdemes korrigálni. Ezt számtalan módon meg lehet tenni, a gerinctorna, a jóga, a tartásjavító torna, a törzsizmok specifikus edzése mind-mind segíthet. Tartásunkat nemcsak az izmaink, de a derék, csípő és váll mobilitása is befolyásolja, ezért ezekkel is érdemes foglalkozni. Ha nagyobb problémák vannak a testtartással, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, mert a rosszul végzett mozgások több kárt okozhatnak, mint hasznot. Mielőtt belekezdünk futótechnikánk fejlesztésébe, fel kell mérni a tartást, a mobilitást és a mozgásmintákat. Ehhez is jó lehet gyógytornász vagy edző segítségét kérni, aki képes megfelelően elvégezni a Thomas-tesztet, és az alapján korrekciókat, erősítő gyakorlatokat javasolhat. A legfontosabb, hogy foglalkozzunk ezzel, és csökkentsük a modern életmód káros hatásait, végezzünk kellő mennyiségű erősítő edzést, fejlesszük mozgásunkat.


 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.