A jó futóbabakocsi ismérvei

El sem hinnénk, mennyire széles skálán mozog a futóbabakocsik kínálata. Bár nem könnyű jól választanunk, ha figyelembe veszünk néhány szempontot, biztos, hogy nem nyúlunk mellé.

Ha nehezen tudjuk összehangolni a családi életet a testmozgással, keressünk olyan megoldást, amelynek segítségével mindkettőre jut időnk! Ilyen lehet a futóbabakocsi, amelyet olyanoknak találtak ki, akik nem szeretnék bébiszitterre bízni gyermeküket sportolás közben. A jó babakocsinak számos ismérve létezik, az egyik legfontosabb, hogy jóformán bármilyen körülmények között biztonságosan használhatjuk úgy, hogy a sportolás élménye is megmarad. Nézzük, mire figyeljünk, ha kocogásra alkalmas babakocsit keresünk!

 

Mikor kezdjük?

A legtöbb szakértő úgy ítéli meg, öt hónapos kor alatti gyermeket ne ültessünk sportbabakocsiba, mert még nem tudják megtartani a fejüket. A Thule azonban másképpen vélekedik erről, mert a szíjaknak és az oldalvédő elemeknek köszönhetően a Chariot Cross nevű kocsiban a lehető legnagyobb biztonságban utazik a baba.

 

 

Kerékméret

Felejtsük el azokat a babaváró ajándékként kapott kis kerekű járgányokat, mint amilyen a City Mini! Az apró kerekek ugyanis a hepehupás utakon és a töredezett járdákon nem nyújtanak megfelelő stabilitást a babakocsinak. Ezért nagyobb kerekű válasszunk, amelyet nagy futósebesség mellett is biztonságosan használhatunk!

 

Kerékzár

A forgalomban lévő sportbabakocsik legtöbbjének forgó és egyben menetirányban zárható az első kereke, nem mindegy azonban, mikor melyik állásba tesszük. Amikor gyorsabban futunk, mindenképpen zárjuk le, máskülönben a kocsi irányíthatatlanná válik. Lassú kocogásnál vagy gyors sétánál azonban engedjük, hogy szabadon forogjanak a kerekek, mert így könnyebben irányíthatjuk a járművet.

 

Beállítások

Szokás mondani, hogy a kiemelkedő minőségű futóbabakocsik a gyerekkel és a családdal együtt „növekednek”. Ha mindkét szülő szeretné használni a kocsit, állítható kormányút keressünk! A legtöbbnek legalább három különböző állása van, így az alacsonyabb futók is kényelmesen használhatják, ráadásul izmainkat és ízületeinket is megkímélhetjük. A Thule Chariot modellje még azt is lehetővé teszi, hogy a felfüggesztésen is állítsunk, így a kocsiban ülő gyermeknek is zökkenőmentes lesz a szülők sportolása.

 

Kézifék

Hasznos lehet a kézifék, ha rendszerint dimbes-dombos, hegyes területen futunk. Leginkább akkor jöhet jól, ha hegynek lefelé futunk, így nem kell hátrafelé dőlve visszafognunk a járgányt.

 

 

Sebesség

Ha figyelembe vesszük, hogy a babakocsi 11 kilogramm, a gyerek súlya pedig minimum hét, összesen több mint 18 kilogrammot kell megmozgatnunk futás közben. Ez nem kis feladat, kiváltképpen, ha hegynek felfelé kell futnunk. Mindebből adódóan kocogás közben ne az óránkat nézzük, és ne azzal foglalkozzunk, mennyi idő alatt tettük meg a tervezett távot! Élvezzük az örömteli együttlétet, a rekordkísérletet pedig hagyjuk másik alkalomra, ám ez esetben hívjunk bébiszittert!

 

Fotók: shutterstock

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.