A kenyai futó két rekordja egy hónap alatt

Saját világcsúcsát megdöntve győzött Peres Jepchirchir a gdyniai világbajnokság félmaratoni távján, a lengyelországi verseny előtt ugyanis szeptemberben Prágában is a legjobb eredményt érte el.

Világcsúcs és aranyérem – ennél többet egyetlen sportoló sem kívánhat egy verseny előtt. Nos, a 27 esztendős kenyai Peres Jepchirchir – divatos fordulattal élve – kihozta a maximumot a lengyelországi Gdyniában rendezett félmaratoni világbajnokságból.

A hosszútávfutó már 2016-ban is aranyérmet szerzett, most pedig 1:05:16-os eredménnyel győzött, így jócskán faragott a szeptember 5-én Prágában elért idejéből. Merthogy Jepchirchir alig egy hónapja a cseh fővárosban is világrekordot futott a kizárólag női sportolókból álló mezőnyben.

„Egyedül haladt az élen, de látni lehetett az elszántságot az arcán. Nem csupán motivált, fejben is nagyon erős” – idézte a World Athletics a legutóbbi világcsúcsot követően menedzserét, Gianni Demadonnát, aki többet is mesélt Jepchirchirről.

Először 2014-ben találkozott vele, amikor még szinte senki sem tudta, mennyire tehetséges. Korábban ugyanis csak a kenyai Kisumu maratonin futott, 2:47:33-as időt. Ehhez képest a kenyai bajnokságon felülmúlta a világbajnok Emily Chebetet, és az 1500-as csillag Faith Kipyegont is megszorongatta. Második helyezése jelezte, hogy csillag születik.

„Ahhoz képest, hogy ismeretlen volt, elképesztően futott. Az utolsó öt-hatszáz méteren kapták el, ám lenyűgözött, hiszen a tehetség nemcsak a lábakban rejlik, hanem az agyban is, hogy félelem nélkül fuss az élen.”

Peres Jepchirchir Nyugat-Kenyában nőtt fel, szülei farmerek voltak, teát és kukoricát termesztettek. Már az iskolában is futott, főleg három és öt kilométeren, az általános iskola után bátyja ösztönzésére kezdett komolyabban atletizálni. Sokáig Gabriela Nicola edzette, de miután a tréner hazaköltözött Olaszországba, a telefon, az email és a WhatsApp kevésnek bizonyult, ezért Jepchirchir váltott. 2016-ban Cardiffban 1:06:39-cel nyerte meg a félmaratoni vb-t, a következő esztendő februárjában megdöntötte a félmaratoni világcsúcsát (1:05:06) vegyes mezőnyben, plusz a 20 kilométer legjobbját 1:01:40-re nyomta le. Tette mindezt várandósan, s 2017 októberében megszületett Natalia nevű lánya.

 

Fotó: Mateusz Slodkowski/AFP

 

„Nehéz volt a visszatérés, fogynom kellett, de Natalia Isten áldása” – fogalmazott később Jepchirchir. Három hónappal a szülés után már 2:46:15-ös maratonit futott, tavaly decemberben pedig 2:23:50-nel nyerte meg a japán Szajtamai maratonit.

A kenyai futó Kapsabetben edz férjével, Davis Ngenóval, aki korábban szintén futott. A karantén persze őt is próbára tette, de nem állt le, mert szeretett volna indulni az áprilisi bostoni maratonin. Miután halasztották, majd törölték a versenyt, a félmaratoni vb került a célkeresztbe. A gdyniai vb után a december 6-ra tervezett valenciai maratonira készül, amelyen 2:17-2:18-as időt remél.

Érdekesség, hogy bármennyire jó futó is, januárban nem került be a kenyai olimpiai maratoni csapatba, ugyanakkor reméli, a játékok elhalasztásával újragondolják a válogatott kijelölését.

Címlapfotó: Mateusz Slodkowski/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.