A legidősebb Badwater-győztes

Jack Denness csak 39 esztendősen kezdett futni, időközben tizenháromszor teljesítette a legendás ultramaratont, s 2009-ben a legidősebbként ért célba a világ egyik legkeményebb versenyén.

Az egész azzal a fránya cigarettával kezdődött. Az ultrafutás keresztapjának is hívott brit Jack Denness 39 esztendősen úgy döntött, leszokik a dohányzásról, futni kezdett, s gyorsan szenvedélyévé vált. Teljesítette a félmaratonit, de többre vágyott, elkezdett külföldi versenyeken indulni, majd egy kaliforniai versenyről hazafelé tartva megpillantotta a hírhedt Badwater-ultramaraton egyik versenyzőjét. Elhatározta, elindul a Halál-völgyben rendezett versenyen, amelyet manapság sokan a világ legkeményebb futóversenyének tartanak.

Mindezt a kilencvenes évek elején, amikor még nyoma sem volt okostelefonoknak, s bár manapság hozzászokhattunk, egy gyors e-maillel le is lehet tudni a nevezést, ez akkoriban nehezebb mutatvány volt.

„Akkoriban nem volt ennyire egyszerű a kommunikáció, találnom kellett egy faxgépet, és remélni, hogy a szervezők megkapják a nevezésemet” – mondta a 84 éves Jack Denness.

 

Jack Dennes 2009-ben 75 esztendősen teljesítette a távot.

 

A ma már hatalmas népszerűségnek örvendő, s akkoriban jóval veszélyesebb versenyen összesen tizennégyen indultak, ő is célba ért, s bár más ezután elégedetten hátradőlne, további tizenkét alkalommal teljesítette a 217 kilométeres távot, aztán 2009-ben 75 esztendősen is célba ért, ezzel ő a legidősebb, akinek ez sikerült.

Egyik szobája tele van érmekkel, oklevelekkel, egykor egy Facebook-csoportot is indítottak neki, amelynek az volt a célja, hogy több rajongót szerezzenek, mint Usain Boltnak. Bár ez nem jött össze, a Buckingham-palotában is kitüntették, s bár sokan legendának tartják, olyan szerényen utasítja vissza mindezt, mintha tényleg semmi különös nem lenne abban, amit véghez vitt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.