BLOGRA FUTOTTUNK Amikor a sziklák legördülnek...

Blogszörfösünk ezúttal a lassú futás, az ilyen-olyan fájdalmak, a frissítés és az edzésmennyiség témakörében keresett témákat, de persze akad most is versenybeszámoló, illetve az is kiderül, hogy milyen babakocsit tolva kocogni.

Pár hete vissza kellett vennem a futásaimból, ami nemcsak döntés kérdése volt, hanem egyszerűen nem ment, és én kissé megfáradtam ettől. Az akarattal sosem volt problémám, de a közel másfél éve tartó agonizálásom elért arra a pontra, hogy már nem tudott izgatni, ha egy héten csak egyszer tudtam elmenni futni. Magamban persze tökéletesen tisztában voltam ennek a következményeivel, de tulajdonképpen a teljesítményemnek már nem volt hová visszaesni, lassan futok és keveset. Most már agyban is elengedtem a tempót és a mennyiséget, és talán épp ez a beletörődés juttatott el arra a pontra, hogy elkezdjek kivizsgálásokra járni, hogy amit lehet, szüntessünk meg, vagy tegyük elviselhetővé.

A bitang derékfájásom szerencsére enyhült, visszaállt azon keretek közé, amivel tudok sportolni, de lesz még vele teendő, a változó kori nehézség viszont másik történet.

Feltettem a dokinak a kérdést: ha úgy érzem edzés közben, hogy nagyon nem bírom, és az ájulás kerülget, akkor ne törődjek vele, vagy inkább vegyek vissza. Ugyanis két éve még élveztem, hogy alaposan meghajtom magam, jóleső fáradtság volt utána, most azonban az egyszerűbb résztávozás is kikészít. A doki nem kertelt, és közölte, ha nem akarok összeesni, és jobb esetben kórházba kerülni, akkor vegyek vissza! Sportoljak nyugodtan, de szigorúan csak annyit és úgy, ahogy jólesik. Ne terheljem magam túl, és ne most feszegessem a határaim. Ez a beszélgetés kicsit később leülepedett, aztán valahogy hatalmas sziklák gördültek le rólam.

Tudomásul vettem, elfogadtam, és most úgy gondolok a futásra, hogy kvázi sportolok, ami jórészt kocogás persze, de ha kedvem van, nyargalok is kicsit.

Azóta megint rendszeresen nekiindulok, mert újra kedvem lett hozzá. És közben vigyorgok, mint a tejbetök.

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka a szülést követően próbálja újra formába hozni magát. Ehhez azonban türelem és kitartás kell, hiszen nem kis teher a szervezetnek egy baba kihordása és születése. Hajnalka követi a szervezete jelzéseit, és sokat tesz azért, hogy újra bírja a futás okozta terhelést. Most már fájdalommentesek a futásai, és nemcsak egyedül fut, hanem kislánya is vele tart a babakocsiban!

HOSSZUTAV.BLOG.HU

Verőce, éjszakai trail beszámoló, a táv 27 kilométer, 800 méter szinttel, a start pedig este nyolc órakor volt. A szúnyoginváziót sikerült elkerülniük, és egy kellemes, csillagvizsgálós, jó hangulatú három és fél órás futással teljesítették a versenyt.

FUTOLEPES.COM

Sokat olvashattunk már a hengerezés jótékony hatásairól, és rengeteg anyag található ezzel kapcsolatban az interneten. Őry István viszont azokat az eseteket gyűjtötte össze, amikor nem javasolt a hengerezés!

SPORTORVOS.HU

Nem lehet eleget beszélni a nyári hőségben végzett sportolás kapcsán a megfelelő folyadék- és energiapótlásról. A cikkből kiderül, hogy az izotóniás italok mennyire fontosak ebben az időszakban, illetve azt is megtudhatjuk, mennyi idő után kell elkezdeni visszatölteni a szervezetbe, amit kiizzadtunk!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Nem kell várni, hogy fájjon

KREMLICZA LEVENTE

Sokszor tapasztalom, hogy sérülés, tartós mozgásszervi probléma esetén sokan házi praktikákat alkalmaznak, masszőrhöz mennek vagy általános célú erősítő edzést kezdenek végezni. Ezek jók is lehetnek, és van, hogy megoldják a problémát, de gyakran időleges javulás után visszatér a fájdalom. Ez sokszor azért van, mert a helytelen tartás, mozgás okozza a gondot, és mivel az nem szűnt meg, így a tünetek is újra jelentkezhetnek. Ilyenkor érdemes gyógytornászt felkeresni, és kifejezetten korrekciós tornát, erősítést végezni, javítani a tartást, és a helyes mozgásmintákat elsajátítani, így a kiváltó ok szűnik meg, és utána megfelelő általános erősítés, nyújtás, lazítás végzésével nem is tér vissza. Az aszimmetriák, diszfunkciók okozzák a félreterhelést, azok pedig a sérülések elég nagy hányadát, így ezekkel akkor is érdemes foglalkozni, ha még nem fáj semmink, nincsenek mozgásbeli gondok. A hobbifutók körében alig találkoztam olyan emberrel, akinek ne lett volna szüksége korrekcióra, mozgásfejlesztésre, így ezzel érdemes foglalkozni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.