Bogár János a fertőzés után bizakodó

Még a harcedzett Bogár Jánost is ledöntötte a lábáról a koronavírus-fertőzés. A megszokottnál még most is gyengébb, ezért mindenkit óvatosságra int, és azt tanácsolja: akármilyen nehéz, amikor szükséges, maradjunk nyugton.

– Hogy van?
– Most már jól.

– Most már?
– Panaszkodjak, ne panaszkodjak? No, rendben, röviden elmondom, hátha a velem történtek másnak is segítenek komolyan venni a koronavírus-fertőzést. Nagyon vigyáztam, minden óvintézkedést betartottam, próbáltam elkerülni a bajt, novemberben mégis elkaptam a betegséget. Éppen a békéscsabai hatórás versenyre készültem, már el is indultunk, ám Mezőkövesdnél visszafordultunk. A szívem talán vitt volna, de ez volt a jó döntés, mert rosszul éreztem magamat, és így másokat is megvédtem tőle – kezdte honlapunknak az 56 éves Bogár János, aki októberben még aktív év végét remélt.

– Miként vészelte át a betegséget?
– Egy hétig harminckilenc fokos lázzal nyomtam az ágyat. Negyven éve futok, ám nem éreztem még ilyen rosszul magamat, nem bírtam felállni. Aztán lassan kikászálódtam a betegségből, de az utóhatásai nem múltak el. Bár mi, futók azt is megérezzük és nehezen viseljük, ha egy-két napig nem futhatunk, egy ideig muszáj volt nyugton maradnom. Nagyon meg is változott a gondolkodásom, és mindenkinek azt tanácsolom, legyen türelmes hasonló helyzetben, mert tényleg az egészség a legfontosabb. Szóval, nem volt könnyű, ám egy időre leálltam az edzésekkel.

– Éppen az alapozás időszakában ütött be a baj.
– Elsősorban nem is a lázas napokban kimaradt futások hiányoznak, hanem amikor már futhattam, ám nem úgy ment, mint korábban. A harminc-negyven kilométer helyett legfeljebb tízet tudtam megtenni egyszerre, a százhatvanas pulzussal csak hatperces kilométerátlaggal, szóval a tüdőkapacitás nem az igazi…

Olvastam, hogy akár tíz-tizenöt hétre is szükség lehet ahhoz, hogy tényleg magunk mögött tudjuk a megbetegedést, és érzékelem is.

– Hol tart most?
Már képes vagyok húsz kilométert futni, így egy héten akár száznegyven kilométer is összejön, ám a pulzus még nem az igazi. Kezdek már jobban lenni, viszont az erőállapotom egy éve sokkal jobb volt, amikor kétszázötven-kétszáznyolcvan kilométert is megtettem egy héten. Másnak a versenyek maradtak ki, nekem az alapozás jelentős része, szóval felborultak a tervek.

– Mennyire kellett megváltoztatni őket?
– A vírushelyzet miatt persze eleve minden bizonytalan, kérdés, rendeznek-e egyáltalán versenyeket márciusban. Ha igen, biztosan nem leszek olyan formában, mint az elmúlt években, ám a fő cél továbbra is a szeptember végi Spartathlon.

– Addigra utol tudja magát érni?
– Már látom a fényt az alagút végén, szóval egyértelműen azt mondom, hogy igen, bizakodóan várom a versenyzést. Végtére is öt-hat éve a sarkammal bajlódtam, aztán az sem akadályozott hosszú távon. Rengetegen biztattak azzal, hogy talán jól is jött az egy-két lazább hónap, hiszen amióta futok, sosem pihentem hosszabban, és mindig sok versenyen indultam. Sokan segítenek anyagilag is, mindenki előtt le a kalappal.

Trófeák régen…

– Mennyire nehéz a pluszviszontagságok után újabb, a sokadik „futóévbe” kezdeni?
– Igazából annyira a Spartathlon jár a fejemben, hogy egyáltalán nem nehéz. Talán a Jóisten akarta úgy, hogy ha már tavaly elmaradt, az idén, a győzelmem harmincadik évfordulóján rajthoz állhatok. Remélem, hogy minden rendeződik, és az Ultrabalaton is közelebb vihet a jó szerepléshez.

– Említette a negyven esztendőt… Mi hajtja még előre?
– Ugyanaz a lendület van bennem, mint korábban. Sokat gondolkodtam azon, hogy miért, és azt hiszen, a társak szeretete visz előre. Rengeteg visszajelzést kapok, érzem a szeretetüket, el sem tudom képzelni, hogy kihagyjam ezeket az élményeket.

– A korával viszont megküzd. Nemrég Szőnyi Ferenc beszélt arról honlapunknak, hogy el kell engedni az élmezőnyt az ultratriatlonban. Önben még él a vágy, hogy ne korcsoporttal versenyezzen, hanem mindenkit megelőzzön?
– A korom felülírta már ezeket a terveket, ám engem mindig a futás szeretete vitt előre. Emlékszem, amikor a győzelmeim előtt a versenyben élen haladtam, sajnáltam, hogy kevesebb a kapcsolatom a társakkal. Most viszont sokkal jobb, hiszen a mezőnyben futok, biztatjuk egymást, szurkolunk a másiknak – ez elképesztő érzés, nem kell a boldogsághoz az élen haladni. Fontosabb minél több versenyen szerepelni, és minél több emberrel találkozni. Kérdezték már néhányan, ugyan, minek bohóckodom, miért nem hagyom abba, és nem tudom velük megértetni, hogy mindenkinek más a fontos. Engem a közösség motivál, a futók szeretetét érezni és találkozni a társakkal mindennél többet ér.

…és most (Fotó: Tumbász Hédi)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.