Brit tündérmese cigi és gyorskaja helyett

Évekkel ezelőtt masszívan dohányzott, és több mint száz kilót nyomott Steve Way, ám újragondolta az életét, hogy 39-40 évesen az elitfutók társaságához csatlakozzon – még a Nemzetközösségi Játékokon is indult.

Vannak olyanok, akiknek a sorsa olyannyira fordulatosan alakult, hogy életük kiváló alapanyagként szolgálna a hollywoodi forgatókönyvíróknak, meg sem kellene mozgatniuk fantáziájukat egy kasszasikert ígérő életrajzi film forgatókönyvének elkészítéséhez.

Ilyen ember a 46 éves Steve Way is, aki 2006-ban azzal lepte meg magát, hogy mindössze három hét felkészüléssel 3:07:08-as idővel teljesítette élete első maratoni távját.

„Amolyan kövér fickóként ugráltam a klubban edző futók mellett” – emlékezett vissza a The Guardian 2014-es riportjában az eredetileg bankban dolgozó férfi, aki korábban is küzdött súlyproblémával, és igyekezett futással, egészségesen étkezve fogyni, ám sosem volt elég kitartó.

A tündérmese sem 2006-ban kezdődött, hiszen másfél év eltelt, mire ismét komolyabban futni kezdett. Ekkortájt több mint száz kilót nyomott, és a napi húsz szál cigaretta, no meg a gyorséttermi kaják sem segítették elő az egészséges életmódot.

„Éjszaka nem bírtam aludni, annyira köhögtem a dohányzástól” – mondta a The Guardiannek. Csakhogy akkor tényleg váltott, a futásnak szentelte az idejét, és heti 130 mérföldet (mintegy 210 km) teljesített. Egy 24 hetes felkészülés nyomán 2:35:12-vel éppen 100. lett a 2008-as Londoni maratonin, míg a következő évben 2:25-tel érkezett a célba. 2010-ben már 2:20 alá ment, akárcsak 2011-ben és 2012-ben, 2013-ban viszont sérülés miatt nem indult. Igaz, e három évben lassabban fejlődött, a teste tiltakozott a 160 mérföldes heti adagok ellen.

A patinás versenyen, 2014-ben elképesztő futással a 15. helyen ért célba 40 évesen, úgy futott 2:16:27-et, hogy a 2:45-ösök csoportjával indult. A már akkor olimpiai bajnok Mo Farah és Chris Thompson után a harmadik legjobb brit lett, több mint fél perccel a Nemzetközösségi Játékok kvalifikációs idején belül futva. Mindezt úgy, hogy nem is akart igazán versenyezni, a májusi brit 100 kilométeres bajnokságra készült, csak nyolc nappal a maratoni startja előtt döntötte el, hogy indul…

Úgy előzött be elitatlétákat, hogy – pénzt spórolva – az unokatestvére feljárójára állított lakóautóban aludt. Így aztán alig hét évvel a cigaretták és a pluszkilók után, 2014-ben 10. lett a Glasgow-ban rendezett Nemzetközösségi Játékokon, második legjobb britként a skót Derek Hawkins mögött.

Akkori egyéni csúcsát is itt érte el 2:15:16-tal, egyúttal megjavította a brit veteránrekordot. „Elképesztő, hogy kanapén punnyadó emberből lettem valaki, aki képviselhette a hazáját a Nemzetközösségi Játékokon” – fogalmazott a BBC-nek. A 100 kilométeres brit bajnokságon is összejött a siker meg a csúcs (6:19:20), majd a táv az évi világbajnokságán gyomorbántalmakkal küzdve lett 13. és bronzérmes a brit csapattal – mindez álomszerű ahhoz képest, hogy az iskolában a többi kövérkés sráccal a futás első körében a bokrok mögé bújt, majd az utolsó körben állt vissza.

Az elmúlt években is rendszeresen indult hosszabb távokon, 2016-ban megnyerte a 63.75 km-es Cambridge-versenyt, míg 2017-ben és 2018-ban a Dél-Afrikában a 89 km-es Comrades maratonin szerepelt; második nekifutásra harmadikként zárt, közben 2018 májusában megnyerte a Dorchester maratonit.

„Talán most fizetem meg az árát a 2010 és 2014 közötti nagy futóteljesítményemnek” – nyilatkozta 2018 februárjában a fastrunning.com-nak, majd hozzátette, már sokkal nagyobb türelemre van szüksége az edzéseken. Korábban kevesebb mint egy hónap alatt 150 mérföldre tornázta fel a heti adagját, két éve viszont több hónap kellett hozzá, hogy heti 120 mérföldig jusson; és míg annak idején egy pillanat alatt 70 perc alatti formába tudta hozni magát félmaratonin, 2018-ban két-három hónapig tartó szisztematikus munkával tartotta elérhetőnek ugyanezt a szintet. Hozzátette, el kell fogadni, hogy az évek múlása kihat a gyorsaságra és a regenerálódásra is.

Mostanság kevesebbet olvasni róla, de nem is kérdés: fut rendületlenül.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.