Csécsei: Képes vagyok az új világcsúcsra!

Korábban már tartotta a 12 órás futópados futás világcsúcsát a Spartathlon-2., aki vasárnap este 18 órától megpróbálja visszaszerezni a rekordot, illetve a 24 órás csúcsra is ráhajt.

Különleges kihívás vár Csécsei Zoltánra, aki vasárnap 18 órától megpróbálja visszaszerezni a 12 órás futópados világcsúcsot, egyúttal megdönteni a 24 órás rekordot.

„Kedden edzettem először azon a futópadon, amelyen vasárnap is majd futok – mondta érdeklődésünkre Csécsei Zoltán. – Múlt héten próbáltuk ki a futópadokat a Technogymnél, és a három legdrágább közül választhattam ki, amelyiken futni szeretnék. Kedden érkezett meg a Springday Health Clubba, a rekordkísérlet helyszínére.

Érdekesség, nem szalagon, hanem egy lamellás futópadon futok, olyan, mint a harckocsi talpa, zajmentesebb, nincs súrlódó hangja.

A futópadszalag mintegy fél centivel magasabban van a csúszólapnál, amit minden lépésnél odanyom az ember – furcsa, bár hozzá lehet szokni; míg ezen a padon olyan érzés futni, mintha hideg rekortánon haladnék.”

 

Csécsei Zoltán felkészült az év első jelentős hazai ultrafutó-eseményére (Fotók: Tumbász Hédi)

 

Hozzátette, nem tudhatja, mi történik vele 24 órán keresztül a futópadon, viszont minden apróság számíthat egy ilyen kihívásnál. Felidézte, hogy a 2016. decemberi 12 órás világcsúcsánál nagyjából 10 órától már jobbra húzott, figyelni kellett, hogy mindig menjen vissza a szalag közepére.

„Ilyen edzésmunkát még nem tettem le az asztalra, mint az utóbbi időben, mennyiségben és minőségben is sokkal jobb volt, mint korábban.

A streamsport.hu oldal élőben közvetíti a futásomat, mondták, jó lenne tízezres nézettséget elérni, és kicsit kezdek félni. Rengeteg munkával, erőfeszítéssel jár ez a kísérlet, rengeteg embert kell mozgósítani, de csak egyetlen ember képes elrontani – én.”

Miként egyetlen ember van, aki ezt képes megcsinálni – az is Csécsei Zoltán. Három éve, 2016 decemberében 151 kilométerrel döntött világrekordot a 12 órás műfajban, most fél nap alatt 153, míg a 24 óra során 265.2 kilométer kell az üdvösséghez. S ahogy említettük, ha valaki, akkor ő megdöntheti mindkét rekordot.

„Igen, képesnek érzem magam a csúcsdöntésre, remélem, sikerrel járok” – tette hozzá Csécsei.

 

Zoltán Csécsei és a nagyon drága futópad 😊#csécseiteam #springday #guinessworldrecord #hammernutrition #technogym

Közzétette: Balázs Marik – 2020. január 14., kedd

 

Érdekességek a futópados csúcskísérletről

Időpont: 2020. január 19., 18 órától várhatóan január 20., 18 óráig

Helyszín: Springday Health Club; 1042 Budapest, Árpád út 47-49.

Az eseményt a Streamsport élőben közvetíti.

 

– Ahhoz, hogy a régi világcsúcsot átadja a múltnak, 12 óránál 153 km-nél kell lennie, ez 4:42/km átlagot jelent, azaz 1 kilométert 4 perc 42 másodperc alatt kell megtennie 12 órán keresztül. 24 óránál pedig 264 km-nél kell járnia, ami 5:27/km átlagot jelent.

– Külön erre az alkalomra érkezik egy hitelesített, tanúsítvánnyal rendelkező pad a helyszínre. Különlegessége, hogy nem hagyományos szalagos pad lesz, hanem lamellái lesznek, ami az aszfalthoz vagy a hideg rekortánhoz hasonló érzést kelt használat közben. Egyrészt biztosabb felületet jelent, ugyanakkor gazdaságosabb futást is lehetővé tesz, mert nem kell olyan magasra emelni a lábat.

– A pad kijelzője a helyszínen és a 24 órás közvetítés során is ki lesz vetítve, így minden szurkoló és érdeklődő élőben követheti a csúcskísérlet alakulását.

– Fontos a terem hőmérséklete is, amelyet mobilklímával szabályoznak. Kezdetben 13 Celsius-fokot állítanak be a csúcskísérlet félidejéig, utána ahogy lassul, fárad a sportoló, lehet majd melegebb a teremben, 15-16 fok, majd a legvégére 17-18 fok, Csécsei ekkor – a terv szerint – már csak 6 perces tempót tart majd.

– Kísérni is lehet a sportolót, egy-egy futópadot állítanak fel Csécsei mellé, ezekre jelentkezhetett bárki fél-egy órás etapokra, aki szeretne részt venni a csúcskísérletben.

– A tervek szerint a 24 óra alatt 47 „étkezést” iktatnak be, csak folyékony állagú ételt vesz magához, és 23 csomagnyi kapszulát, ezek összetevői: só, magnézium, kálium, BCAA, koffein. Fél óránként szénhidrát tartalmú folyadékot vagy gélt iszik meg. A 24 órás futás alatt körülbelül 18 000 kalóriát éget el, szervezete tartalékaiból naygjából 12 000 kalóriát, a futás közben pedig nagyjából 6000 kalóriát képes bevinni, vagyis a csúcskísérlet végére nagyjából négy kilóval lehet könnyebb. Ebből 2.5 kilogramm vízveszteség, egy kilogramm zsírveszteség és fél kilogramm egyéb (izom, ch raktár…) veszteség. A tervek szerint a futás alatt Csécsei Zoltán körülbelül 15 liter folyadékot iszik meg.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.