Csécsei Zoltán: Spartathlon helyett Eb

Noha a tavalyi Spartathlonon második helyen végző Csécsei Zoltán céljai között szerepel az aranyérem megszerzése a legendás görög viadalon, az idén nem áll rajthoz, mert létezik ennél fontosabb is neki.

Ugyan még csak az év második hónapját írjuk, Csécsei Zoltán máris túl van 2020 egyik nagy kihívásán: január 19–20-án megdöntötte a 12 órás, a 100 mérföldes és a 24 órás futópados világrekordot. Bár utána néhány nap futásmentesség következett – addig az úszáson volt a fő hangsúly –, hamarosan visszatért az aszfaltra, sőt most már 200 kilométer feletti hetei vannak.

Ami persze nem csoda, hiszen nagy feladatok várnak rá. Várhatóan ott lesz a Balaton Szupermaratonon, áprilisban indul a 24 órás országos bajnokságon, az ősszel pedig következik a 24 órás Európa-bajnokság.

A Spartathlon viszont ezúttal nem szerepel a műsorban.

„Ki kell hagynom a Spartathlont, nekem ugyanis az Európa-bajnokság fontosabb – mondta Csécsei Zoltán, aki 2019 őszén, a görögországi viadal után ott volt a 24 órás világbajnokságon, s bár Bódis Tamás, illetve Halama Levente társaságában ezüstérmet szerzett a nemzeti együttes, nem könnyű a két viadalt egyformán magas szinten teljesíteni. –

Nincs annál nagyobb dolog, mint amikor a hazámat képviselhetem – ha a válogatottról van szó, hívnak és jövök.

A Spartathlonon eddig kétszer indultam, jövőre újra tervezem, most viszont az Eb fontosabb.”

Fotó: Dombvári Tamás/Bors

Utóbb persze a Spartathlon is az lesz, hiszen a görögországi viadal megnyerése is szerepel Csécsei Zoltán álmai között – közvetlenül a 24 órás világbajnokság mellett.

Az idén esedékes Eb kapcsán a világrekorder futó elárulta, a 24 órás futás a kedvenc műfaja, eddig tizenhat 200 kilométer feletti versenye volt, abból tizenötön célba ért, a kilenc 24 órás megméretésből pedig mindet teljesítette.

„Amikor rajthoz állok, nem a korábbiakra koncentrálok – sőt olyankor elfelejtem őket, így abszolút nem befolyásolnak, csak az adott versenyre összpontosítok– folytatta Csécsei Zoltán. – Ha a futópados eredményemből indulnék ki, akkor a huszonnégy órás országos bajnokságon sem lehetne gond, de éppen akkor lehet nagyot bukni, ha így fogja fel az ember. Minden versenyen maximális koncentrációra van szükség, a nulláról kell felépíteni az adott megméretést, természetesen a már megszerzett tapasztalatok birtokában.”

(A felső fotó szerzője: Tumbász Hédi)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.