Egynapos verseny Velencén

A helyi Vízi Vár területén rendezendő ultraverseny a monotóniatűrő-képességet teheti próbára, ugyanis a résztvevők egy kilométeres pályán futnak körbe-körbe huszonnégy órán keresztül.

Ha Velence és ultrafutás, akkor OptiVita Kupa – idén már a harmadik versenyre kerül sor a városban, 2013 óta pedig a 27. megméretést hozzák tető alá a szervezők. Ezúttal 24 órás versenyt rendeznek a Velencei Vízi Vár területén kialakított 1052 méteres körpályán. Egyébiránt lehet nevezni fél és negyed napi futásra is.

„Sok futónak hajmeresztően monoton egy ilyen verseny, viszont előnye, hogy a futó, a tempótól függően öt–hét percenként odaérhet a segítőjéhez, a frissítéshez – mondta Bárdos Barnabás, a verseny főszervezője. – Végig egy irányba futnak majd a résztvevők, s akkor érdemes megfordítani a mezőnyt, amikor éles kanyar van a pályán, mert az rosszat tesz az ízületeknek.”

Tavasszal a 100 kilométeres magyar bajnokságot rendezték meg, öt kilométeres körpályán, júniusban pedig egy 12 órás éjszakai futóverseny volt soron, amely a mostanival megegyező körpályán zajlott.

 

Ultrafutóknál mindig kevesebb a résztvevő

 

„Az ultrafutóké speciális közeg, nincs annyi résztvevő, mint egy tíz kilométeres városi versenyen, megszokott közönség jön, már a mozgásuk alapján megismerem a résztvevőket. Van egy két–háromszáz fős közösség, közülük olyan száz–százötven jön el versenyenként. Ezért is rendezünk páros, illetve váltófutamokat, mert így a két-, illetve négyfős csapatok is próbára tehetik magukat.”

Ezúttal is három idősávban (6, 12 és 24 óra) lehet nevezni, de a korábbi versenyeken is volt több kategória. Tavasszal 50 és 100 kilométert lehetett futni, s mivel a három esemény (100 km, 12 és 24 óra) nem összehasonlítható, nincs is közös rangsor, évről évre az adott megméretések legjobb időeredményeit tartják számon.

 

Huszonnégy órás versenynél elkerülhetetlen az éjszakai futás

 

„Egy hétköznapi futónak talán sportágnak tűnhet az ultrafutás, de például aki győz ötven kilométeren, annak nincs esélye a huszonnégy órás viadalon. A nevezési díj függ a futamtól, illetve a befizetés idejétől. Aki időben jelentkezik, a hatórás versenyre már nyolcezer forintért is nevezhet, aki az utolsó pillanatban jön a huszonnégy órásra, tizennégyezret kell fizetnie. A nevezési díj ellenében biztosítjuk a chipes időmérést, a versenyzők technikai pólót kapnak, a helyezettek érmet, oklevelet, no meg a verseny alatt a folyamatos frissítésről is gondoskodunk.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra
Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.