Fair play díj és Bérces-biatlon

Fair play életműdíjat vehetett át a Magyar Olimpiai Bizottságtól a legendás ultrafutó Bérces Edit, akinek több szempontból is sokat számít az elismerés.

Nem számított rá, de nagyon jólesett neki.

„Óriási meglepetés és megtiszteltetés volt nekem az elismerés, főleg a sportágamra való tekintettel, hiszen a MOB fair play bizottsága az olimpiai sportokhoz köthető, az én sportágam, vagyis a nagyon hosszú távok futása pedig hiába az egyik legősibb olimpiai verseny, nem része az ötkarikás játékoknak – kezdte Bérces Edit. – Nem is tudom, hogy a versenyeken kívül volt-e részem ilyen emelkedett hangulatú ünnepségben Magyarországon. Ugyanakkor érdekesség, hogy nemzetközi szinten már az első száz kilométeres eredményem óta elismertek, városi, megyei szinten megbecsültek, de országos szinten korábban nem foglalkoztak így velem és az eredményeimmel.”

A Bécs–Budapest szupermaraton korábbi győztese, a 100 kilométeres világ- és Európa-bajnok, a 2000-ben és 2002-ben a világ legjobb női ultrafutójának választott Bérces Edit hozzátette, Cseke István tartotta számon a korábbi bajnokokat és csúcstartókat, illetve a Magyar Atlétikai Szövetség ultrafutó-bizottsága által négy évvel ezelőtt bekerült egy virtuális dicsőségcsarnokba. Hangsúlyozta, örül a díjnak, de nem befolyásolja a futását, semmivel sem nagyítja vagy éppen csökkenti azt, amit korábban elért.

Fotó: Bérces Edit/archív

„Zalaegerszegen élek, a hozzám legközelebb eső dombra, az Egerszeg-hegyre szoktam felfutni, és onnan figyelem a várost. Ezek a futások inkább lélekerősítő, szellemet frissítő kiruccanások, nem kerülök csúcsformába tőlük… – folytatta Bérces Edit, amikor arról faggattuk, hogy mostanában milyen szinten sportol. – A futás mellett kajakozom is, elsősorban a Balatonon, no meg a gondolataim is sokszor arra kalandoznak. A kajak nem fizikai, inkább esztétikai élményt nyújt, hiszen a szülővárosom mellett a Balaton a második számú kötődésem, és felemelő érzés egy kajakból, belülről látni. Mindig viszem magammal a fényképezőgépemet, így áll össze a Bérces-biatlon, amely futásból vagy kajakozásból és fotózásból áll.”

Bérces Edit kapcsán arról sem szabad megfeledkezni, hogy még mindig vannak megdöntetlen csúcsai, holott ezeket a rekordokat már több mint másfél évtizede állította fel. Ő úgy véli, ez mennyei ajándék, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy hiába nőtt ütemesen a futók száma az utóbbi években, rekordja óta csak Földingné Nagy Judit tudta 8 órán belül futni a 100 kilométert.

Amit ő teljesített 100-on, illetve 24, valamint 48 óra alatt, itthon érintetlen csúcsok, de nemzetközi szinten is megállják még a helyüket.

Érdekesség, a 2002-es világcsúcsai 2016-ig egyben Európa-rekordok is voltak. Bérces Edit szerint az utóbbi években a világ elszaladt, a férfiaknál 100 km-en, a nőknél 24 órán javultak sokat a világcsúcsok. Örvendetes, hogy októberben a magyar férfiakat a 24 órás futás világbajnoki dobogóján láthattuk.

Fotó: Czeglédy András

„Ami a fair playt illeti, elsősorban a sporthoz köthető kifejezésről van szó, amit remekül leír a sportszerű magatartás kifejezés, de gyakran emlegetjük sporton kívül kontextusban is, a munkahelyet, a családi vagy az üzletit életet tekintve – jegyezte meg a fair play kapcsán Bérces Edit. – A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán tanítok, ami ugyancsak kapcsolódik a fair playhez: a gazdaságot ne a nyerészkedés, hanem a tisztességes üzlet, az együttműködés jellemezze. Egyébiránt pedig a felebaráti szeretet világi megfogalmazása is lehet a fair play.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.