Fussunk, táplálkozzunk egészségesen!

MacPherson Éva táplálkozási tanácsadó elmondta, a hobbifutóknak is rengeteg területre kell figyelniük az egészségük megőrzése érdekében – kérdésünkre három fontos dolgot emelt ki.

MacPherson Éva funkcionális táplálkozási tanácsadó természetgyógyászként magánklinikán praktizál, továbbá saját praxisa is van. Vele beszélgettünk a futók egészséges életmódjáról.

„Hétéves korom óta futok, szóval már negyven éve – nyilatkozta megkeresésünkre a szakember. – A futás mindig az életem része volt, régebben atletizáltam is. Szállodaipari közgazdászként végeztem, és korábban a szállodaiparban dolgoztam. Fiatalon magas pozícióba kerültem, az egyik luxusszállodának voltam az értékesítési igazgatója. Ez annyi stresszel járt, hogy sajnos lebetegedtem. Meg akartam gyógyulni, ekkor találkoztam a természetgyógyászattal, amelynek segítségével felépültem. Ennek hatására éles fordulattal pályát váltottam: 2006-ban szakvizsgáztam természetgyógyászként fitoterápiából, ami a gyógynövényekkel, illóolajokkal, méhészeti termékekkel történő gyógyítást és a gyógyító táplálkozást foglalja magába. Emellett ugye rendszeresen futottam, közben megtanultam egészségesen élni és segíteni másoknak is a gyógyulásban.

Azt láttam, hogy a futók nem elég tudatosak az egészségmegőrzésben. Lelkesen, pénzt és szabadidőt nem sajnálva futnak, de közben nem támogatják az egészségüket, néha akár ellene is mennek.

Nem esznek jól, nem pihennek eleget, mindenfélét beszednek, amit nem lenne szabad, amit meg kellene, abból nem vesznek magukhoz. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ezt a piaci rést meg szeretném tölteni tartalommal. Csak akkor tud valaki jól teljesíteni, ha egészséges, s ha fejlesztjük az egészséget, fejlődik a teljesítmény is. Ez a célom. Ez lefedi a táplálkozást, az étrend-kiegészítést és a regenerációt is. A futás és az egészséges életmód a szívem csücske. Ennek tudatában indítottam el nemrég a weboldalamat, amelyen rengeteg friss információt osztok meg a szakterületemmel kapcsolatban.”

Naphosszat lehetne a futók egészséges életmódjáról beszélni, ám most MacPherson Éva három dolgot emelt ki.

„Az első a táplálkozás. Ha nem eszünk jól, nincs energiánk, nem tudunk lefogyni, és így tovább. Funkcionális táplálkozástudományi ismereteket tanultam, aminek része, hogy hogyan élünk, miket csinálunk, milyen egészségügyi kihívásokkal élünk, és amit megeszünk, az hogyan tudja az egészségünket és az egyensúlyunkat szolgálni. A második az alvás. Ez elengedhetetlen a megfelelő teljesítményhez, az egészségmegőrzéshez és a regenerációhoz. A harmadik az étrend-kiegészítés. A mai piacon rengeteg termék van, és azt veszi meg a sportoló, amit a leghangosabban hall. A probléma az, hogy az emberek sok szemetet megesznek, és nem mérik fel az igényeiket teljességgel.

Például állóképességi sport mellett rendesen be kell vinni a szervezetbe megfelelő mennyiségű BCAA-t és glutamint, ám ha fellapozunk egy adatbázist, kiderül, hogy a főtt rizsben tökéletes arányban van mindkettő. Ötven gramm rizsben annyi BCAA és glutamin van, mint egy csomagolt kiegészítő termékben.

Sok olyan van, amit nem kap meg a szervezetünk, pedig fontos lenne. Az amatőr futók mellékveséje nagy terhelésnek van kitéve, mivel nemcsak sportol, hanem magánélete is van, dolgozik. Sokan nem tudják, de a gyógynövényeknek fontos szerepük van a mellékvese támogatásában. Összességében sok hiányosság van, amiről az emberek nem tudnak, a trendi dolgok pedig indokolatlanul túl vannak tolva.”

MacPherson Éva nem sportként, életmódként tekint a futásra – Fotók: Szabó Ágnes

A szakember a rengeteg munka mellett mindig szakít időt magára, sőt már négy éve profi edzővel készül.

„Sokáig egyedül edzettem, de négy éve edzővel dolgozom. Azért jött az ötlet, mert szerettem volna a félmaratonin két órán belülre kerülni, ami sikerült is. Az életkor előrehaladtával a teljesítmény fejlesztése külön figyelmet igényel, és mivel én az edzésmódszerekhez nem értek, kerestem egy edzőt. Télen háromszor futok, és kétszer crossfitezek, nyáron négy futás mellett egyszer végzek saját testsúlyos edzést. Nagy szerelmem még a lovaglás. Egy éve tanulom, éppen megfelelő kiegészítősport nekem, ráadásul az idegrendszerre is jó hatással van.

Arra figyelek, hogy minimum egy pihenőnapom meglegyen a héten.

Hála istennek, már jó néhány éve a saját főnököm vagyok, így ha kisüt a nap, felállok az asztaltól, és kimegyek futni. Cserébe már korán reggel vagy késő este dolgozom, miután a gyermekemet lefektettem. Nem vagyok versenyzőtípus, ám évente két-három versenyen részt veszek. Ha csak az edzésekre koncentrálok, abból nem lesz jó eredmény, szeretem a visszaigazolást. Ha versenyre készülök, az edző elmondja a szakmai részét, ami rá tartozik, majd hozzáteszem, amihez én értek, mint a glikogénraktárak töltése, az ásványi anyag feltöltése vagy éppen a megfelelő regeneráció. Klassz visszaigazolás, hogy saját magamon látom, mennyit lehet hozzátenni a teljesítményhez a szakterületemmel.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.