Futás: három jó megoldás térdfájdalomra

Sokan készülnek őszi futóversenyekre, hosszabb-rövidebb távokat célul tűzve, de az edzésekben akadályozhatja őket az erős térdfájdalom.

A mindennapokat is megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt.

„Az ötven év fölötti nők hatvanhárom százaléka legalább egyszer, esetleg egy átmeneti időszakban vagy akár folyamatosan is megtapasztalja a térdfájdalmat – állítja egy brit kutatás. Az Oxfordi Egyetem által végzett, tizenkét évig tartó kutatásból kiderült, hogy a magas testtömegindex jelentősen megnövelte a térdfájdalom kockázatát, az osteoarthritis pedig szinte előre jelezte az állandó fájdalmat. Ez utóbbi egy degeneratív ízületi gyulladás, a térdfájdalom leggyakoribb okozója, az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye.

Ez a porc »párnaként« működik a csontok között. Ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel gazdagon ellátott terület.

Az osteoarthritis negyven év felett gyakoribb. Bár mindenkinél előfordulhat, azoknál alakul ki korábban, akik régebben futottak, atletizáltak, és esetleg térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom és a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség. A reggeli merevség általában egy órán belül oldódik.”

Három hatékony megoldás térdfájdalomra:

 

  1. Hialuronsavas injekció

A térdfájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet a hialuronsavas injekciókúra. A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet, és tompítja a felszínét ért lökéseket. Olyan hatást érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. Az orvos az érintett nagyízületbe, jelen esetben főként a térdbe fecskendezi az átlátszó, hialuronsavat tartalmazó gélt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja a térd terhelhetőségét.

  1. Lökéshullám-terápia

A modern terápiában jól használhatóak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok. Miután ugyanis a hullám áthatol a géllel bekent felszínen, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia még hatékonyabbá tehető az egyes módszerek kombinálásával.

  1. Lágylézer kezelés

Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne és diódalézereket, amelyek teljesítménye 1-100 mW közé esik, és egyszerű az optikai rendszere. Ez a módszer remekül alkalmazható bőrgyógyászati, fogászati, szájsebészeti kezeléseknél, valamint a mozgásszervi betegségek kezelésében, kúraszerű terápiaként.

„Betegségtől és egyéntől is függ, hogy milyen gyógymódot és kezelést tudunk alkalmazni az adott problémára. Gyógyszerallergia vagy gyomorbántalmak esetén például a gyógyszeres terápia kerülendő. Egyes betegségek (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek) pedig a fizikoterápiás kezelés lehetőségét zárják ki. Ezekben az esetekben is alkalmazható azonban a kíméletes és biztonságos lézerterápia – ismerteti dr. Páll Zoltán. – A lágylézer-terápiában alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozunk, aminek számos előnyös tulajdonsága van.

Csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását, és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését.

Külön előnye, hogy jól kombinálható más, akár klasszikus kezelésekkel is, és nem allergizál. A lágylézer-kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezeléseként.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.