Gyönyörű táj, gyilkos terep

Négy évvel ezelőtt rendezték az első Libegő Trailt, és a rendezvény olyan hamar népszerűvé vált, hogy a szervezőknek létszámstopot kellett bevezetniük. A nem mindennapi terepfutó-viadal az idén még látványosabb lesz.

A feladat egyszerű: a versenyzőknek el kell futniuk a budai libegő alatt, majd leérniük a kiindulási ponthoz. Ezt ötször kell megtenniük a Budai-hegység páratlan szépségű helyein, az Erzsébet-kilátót és a Tündér-sziklát is érintve.

„Nemcsak felfelé, hanem lejtőn lefelé sem egyszerű futni, akkor is összpontosítani kell, hogy hová lépünk” – magyarázta Kiss Miklós válogatott terepfutó.

A sportember más rendezvények szervezésében is érdekelve van: többek között az ő nevéhez fűződik még a Verőce Éjszakai Trail, az Ultra Trail Nagymaros és az Ultra Trail Szilvásvárad is. A Libegő Trail Classicon a versenyzők öt kört, összesen 25 kilométert tesznek meg. A pálya különlegessége, hogy minden kör tartogat egy meglehetősen meredek, 1600 méter hosszú felfutást, és az indulók 310 méternyi szintemelkedéssel is megbirkóznak, ami egyedülálló Magyarországon. Ám nem csak ez teszi különlegessé a versenyt.

„A libegő nyomvonalán eredetileg teljesítménytúrákat szerveztek, innen jött az ötlet, hogy a terepfutás népszerűségét meglovagolva versenyt rendezzünk ezen a nem mindennapi helyen, a város szívétől nem messze, zöldövezetben. A Libegő Trail Classic szerencsére nemcsak azt jelenti, hogy küszködünk a tereppel, hiszen a lefelé futás közben elképesztő panoráma tárul elénk” – árulta el Kiss Miklós.

Csupasport-magazin: Bringázás a Dráva mentén

Olaszországban kezdődik, Horvátországban végződik, de a leghosszabb szakasza Ausztriában vezet a Dráva-menti kerékpárútnak. Családoknak ideális a nyárra – mit kell tudni a túráról?

Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

A fokozott érdeklődésnek köszönhetően az idén – a hagyományos versennyel párhuzamosan – lesz egy rövidebb, 14 kilométeres táv is, amely a Libegő Trail Fun nevet viseli. A pálya az első öt kilométeren a Classic útvonalát követi, majd a futók a fennmaradó távot a Normafánál teszik meg. Mindkét versenyen – a Classicon és a Funon is – legfeljebb 200 futó indulhat el. Jövőre másik újdonsággal is szolgálnak a szervezők.

„Megváltozik a rajt és a cél helye. Eddig a zugligeti Niche Kemping bejáratától rajtolt el a mezőny, és itt volt a befutó is, ám ez olyan eldugott helyen volt, hogy úgy döntöttünk, feljebb költözünk, és a libegő felső állomása lesz a verseny új központja, ahonnan jobban fényképezhető az esemény – tájékoztatott a terepfutó, aki figyelmeztetett: a terep még a legdörzsöltebbeket is kihívás elé állítja, a versenyre olyanok nevezzenek, akik jelentős tapasztalattal vannak felvértezve, vagy következetesen felkészültek a hegyi futás nehézségeire. – A terepfutás szabadtéri sport, az időjárási körülmények sokszor megnehezítik a résztvevők dolgát. Hóval, sárral vagy csúszós talajjal egyaránt számolniuk kell, így a terep mellett ezekre a körülményekre is fel kell készülni.”

Ezeket hallva nem meglepő, hogy rutinos futók is rendszeresen beneveznek a Libegő Trailre: Magyarország első számú terepfutója, Németh Csaba, az ultrafutóbajnok Muhari Gábor, valamint a válogatott hegyifutó Varga József. A szervezők reményei szerint az eseményen részt vevő hírességek listája tovább bővül a jövőben.

„A célunk, hogy aktív sportolókat is bevonjunk a versenyzésbe, így megmutathatják, mire képesek terepen hosszú- és ultratávon. Kicsit olyan ez, mintha egy medencében mérnénk össze a tudásunkat Hosszú Katinkával” – fejezte be Kiss Miklós.

A Libegő Trail idei futamait 2020. április 4-én rendezik, rajt reggel 9 órakor.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.