BLOGRA FUTOTTUNK Ha a futók összepakolják a batyut!

Kocogj az év leghidegebb napjain – jól kitalálták ezt a finnek! Január utolsó vasárnapján valóban csípett a fagy, viszont ismét kiderült, a huszonöt és ötven kilométer jó bemelegítés a tavaszi versenyekre.

Január utolsó vasárnapján rendezték meg több helyszínen a Yours Truly közösségi futásokat, amelyeken bármennyit lehetett futni. A finnek által kezdeményezett, mára világszerte nagy népszerűségnek örvendő teljesítéseken alapvetően két távot lehet választani, 25 és 50 kilométert, de mint kiderült, kevesebbet is futhatott, aki akart, illetve részletekben is le lehet tudni a (finn) tél leghidegebb napjaira kitűzött penzumot.

Az idén megnéztem, hogyan is néz ki egy ilyen „batyus” közösségi futás, és ahogy megláttam a parkoló autókon a futós matricákat, tudtam, jó helyen járok. A lelkes staff a hideg ellenére mosolyogva várta minden körnél a futókat, kínálgatta őket a „közös batyuból” felhalmozott minden földi jóval. Mivel aznap reggel otthon már lenyomtam az adagomat, csak drukkolni mentem, de legközelebb összekötöm a kellemeset a hasznossal, mert nagyon jó kis rendezvénynek tűnt!

Február végén több helyszínen újra lesz Yours Truly, úgyhogy menjetek és fussatok – és persze pakoljátok össze a batyut is, mert anélkül nem az igazi!

 

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU

Hernádi László igencsak combos távot futott Burgenlandban, a 110 kilométeres teljesítésről részletes beszámolót írt. Mivel az előző évben a frissítőpontokon elég hiányos volt a kínálat, ebből okulva négy kilogrammos hátizsákkal vágott neki a távnak, de az ötvenedik kilométernél szembesült vele, felesleges volt így rákészülnie, mert az idén már tökéletesen megoldották a frissítést. A távot 12:30 óra alatt teljesítette, másfél órával hamarabb ért be, mint egy esztendeje.

 

BELESETALNIER.HU

A bejegyzésre reagálva, minden családanya nevében köszönjük az elismerést! Igen, nagyon sokszor lehetetlen vállalkozásnak tűnik mind időben, mind energiában megoldani az edzéseket, de aztán a legtöbbször valahogy sikerül. Ha vasárnaponként visszagondolok az egész hetemre, és konstatálom, hogy amit szerettem volna edzeni, azt sikerült is megoldanom, hihetetlen boldogsággal tölt el!

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM

Az előző bejegyzésben arról írt a szerző, hogy le a kalappal a sportoló anyák előtt, mert nagyon nehéz megoldaniuk az edzéseket – most itt egy eklatáns példa arra, hogy még annál is nehezebb… A kitűzött cél elérése igen motiváló erő, még akkor is, ha két edzést is be kell iktatni egy nap. Renátának még hat hete van a versenyig, így nem könnyű megoldania a zsonglőrködést az edzések és az anyai teendők között. A bejegyzésében nemcsak erről olvashatunk, hanem az is kiderül, mi is az a mental workout.

 

FUTAS.ASROMA.HU

A szerző most érezte elérkezettnek az időt, hogy a két hónappal ezelőtti versenyéről írjon. A Balaton félmaratonin futott ideje fantasztikus, 1:28:43 óra volt; azon még ő is elcsodálkozott, hogy ennyire könnyedén s milyen jól sikerült teljesítenie.

 

BARATRUNNING.COM

Téli Tihany Trail-beszámolót olvashatunk, a szerző a 15 kilométeres távon indult. A vágyott álomidőt nem sikerült teljesítenie, de az ilyesmi a téli terepversenyen simán belefér, hiszen extrémebbek a körülmények. A lényeg, hogy a befektetett munka visszaköszönt, és tekintve a pálya nehézségét, elégedett lehetett a teljesítményével!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Ne fordítsunk hátat a minőségi munkának!

 

Kremlicza Levente

Napjainkban a hobbisportolók többsége egyre többet akar futni, egyre hosszabb kihívásoknak vág neki. Ehhez a heti, havi kilométerek számát is növelik, jó esetben fokozatosan. Ez alapvetően jó dolog, hiszen a hosszabb versenyekhez több, edzésen belerakott kilométer kell, de sajnos rengetegen csak a mennyiségre figyelnek. Jól mutat a Straván a havi három-négyszáz kilométer, ám ha jobban megnézzük, akkor látjuk, ennek csak töredéke minőségi munka. Persze lehet komoly struktúra nélkül is edzeni, s vannak, akik így is jó eredményeket érnek el, fejlődnek, de a nagy többségnek szüksége lenne minőségi munkára. Méghozzá komplex módon, végezve gyorsító edzéseket, dombos edzéseket, hosszú futásokat, akár síkra, akár terepre készül az illető. Az állóképességünk több részből áll, ha valamelyik nagyon le van maradva a többihez képest, az biztosan hátráltat minket a fejlődésben. Nem muszáj az egyre jobb eredményeket hajszolni, lehet a futás szórakozás, feltöltődés is – jelen sorok azoknak íródnak, akik szeretnék javítani a teljesítményüket. Szóval, hiába a mennyiség, ha nincs mögötte a minőség. Vannak emberek, akik képesek sérülés és túledzés nélkül futni havi négy-ötszáz kilométert, de nem ez az általános; a futók jó része túlterheli magát, és ez nagyon sok sérülést, problémát okoz. A túlzásba vitt futás nem javítja a teljesítményt, hanem rontja. Ne azért fussunk sokat, hogy jól mutasson hó végén az applikációban, a közösségi oldalakon. Sok futó úgy kezdett újra fejlődni, hogy elkezdett kevesebbet, de az edzését jobban felépítve futni.

Ha jobb eredményeket és teljesítményt akarunk, ne csak arra figyeljünk, hogy mennyit futunk, hanem az edzéseink, versenyeink minőségére is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.