Határtalan határfutás

A rendszerváltozás óta majd' minden évben megrendezték a Barcs és a horvátországi Verőce közötti futóversenyt, amely a kezdeti 17.3 kilométeres távról időközben félmaratonira bővült.

Indulás előtt útlevélellenőrzés – bizony, a szombati Határfutáson a rajtot megelőzően ellenőrzik a résztvevők személyes okmányait, amelyekre ráírják a rajtszámot, s a futók majd a határ túloldalán, a célban kapják vissza papírjaikat. Miközben az ideiglenes határnyitásnak köszönhetően akadálytalanul futnak át Magyarországról Horvátországba vagy éppen fordítva.

A Határfutás útja ugyanis Barcsot és a szomszédos Verőcét (Vorivitica) köti össze, és az 1989-ben életre hívott versenyt már 28. alkalommal rendezik meg. A megméretés csak a délszláv háború idején, 1991–1993 között maradt el (egyszer pedig a migrációs helyzet miatt szeptemberről novemberre kellett halasztani), azóta viszont minden évben át lehetett futni a határon. Az útvonal változott csak némileg, a kezdeti 17.3 kilométer végül félmaratonira bővült, de rendeznek versenyt 5.8 kilométeren is.

„Barcs és Verőce között mindig szoros volt a kapcsolat, a sport terén is, ami főleg a labdarúgást jelentette, majd a kézilabda és a kerékpár is szerepet kapott – tudtuk meg Horváth Gábortól, Barcs sportreferensétől. – A nyolcvanas évek végén vetődött fel a közös futóverseny gondolata, és végül ’89-ben rendeztük meg először. A rajt és a cél évente változik, idén Barcsról futunk Verőcére, jövőre pedig fordítva. A versenyre elsősorban a környékbeliek neveznek, a két város sportolói mellett jellemzően a Dél-Dunántúlról érkeznek futók, Pécsről, Kaposvárról, Nagyatádról, míg horvát oldalon például Karlovacból és Zágrábból.”

A rövid távra jellemzően a fiatalok neveznek, idén 2011-es születésű (tehát 8 éves) a legfiatalabb futó, míg a legidősebb az 1939-es Kővári István, aki a félmaratonira nevezett, de ott lesz a rajtnál az 1942-es születésű Poronyi Gábor, valamint az 1941-es Szűcs Miklós, aki 26. Határfutására készül.

 

 

Hétvégén ráadásul nemcsak futni, hanem kerékpározni is lehet, most kerül sor ugyanis a Barcs–Drávatamási kerékpárút nyitó túrájára, a 8.5 kilométeres szakasz az Amazon of Europe kerékpárút része, a projekt célja egy Ausztriát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát és Szlovéniát összekötő kerékpárút-hálózat kialakítása.

Visszakanyarodva a futáshoz, az útvonalon hat frissítőállomás várja a futókat, akik pólót és befutóérmet kapnak, s összesen nyolc kategóriában díjazzák az első hármat. Az útvonalcsúcs megdöntése különdíjat ér, ezt a férfiaknál Bene Barnabás (1:05:58), míg a nőknél Staicu Simona (1:19:53) tartja, mindketten 2010-ben érték el a rekordot.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.