Hegyek között, völgyek között

Patagóniában, gyönyörű tavak és hegyek között kerül sor az idei hegyifutó-világbajnokságra, amelyre kilenc magyar versenyző nevezett.

Patagónia déli részén, az argentin-chilei határ közelében (az argentin oldalon) található Villa La Angostura; a 11 ezer lakosú település környékén rendezik meg az idei hegyifutó-világbajnokságot, amelynek nevezési listájáról a magyar futók sem hiányoznak.

A viadalra először 1985-ben Olaszországban, közelebbről Dél-Tirolban került sor, az idén pedig már 35. alkalommal rendezik meg, sőt a november 15-i viadal másnapján a 16. hosszú távú hegyifutó-világbajnokság küzdelmeinek is Argentína ad otthont. Villa La Angostura egyébként a Nahuel Huapí-tó partján fekszik, a hegyekkel és tavakkal körülölelt környék a Nahuel Huapí Nemzeti Park. A képek alapján gyönyörű vidéken futhatnak majd a résztvevők. A junioroknak 6.6 kilométeres pályát jelöltek ki, a felnőtteknek 14.02 kilométert kell teljesíteniük, míg a hosszú táv ezúttal 41.5 kilométer, és a szintkülönbség sem kevés: 393, 754, illetve 2184 méter.

A térségben a novemberi átlagos hőmérséklet 18 fok, de mértek már 27, illetve 2.5 fokot is, illetve az 1782 méter magas Bayo-hegyen (Cerro Bayo) extrém időjárási körülmények is előfordulhatnak – ennek megfelelően a hosszú táv résztvevőinek három útvonalat is kijelöltek, az időjárástól függően.

A viadal nevezési listáján kilenc magyar futót találunk. A juniorok között induló Csiszár Vivienről már írtunk is, mellette a klasszikus távon Khoor Bence, Behán Anikó, Zákányi Panna és Zólyomi Kinga, míg a hosszú távon Gulyás János, Kiss László, Zsigmond Előd Zsolt és Ménes Anita áll rajthoz.

A legtöbb világbajnoki címmel a hatszoros első új-zélandi Jonathan Wyatt és az osztrák Andrea Mayr büszkélkedhet. A férfimezőnyt az utóbbi években Uganda uralta, az észak-afrikai ország versenyzői az elmúlt hat évből ötször szereztek aranyérmet, sőt négyszer kisajátították a dobogót is!

A nőknél kiegyenlítettebb a helyzet, mert bár tavaly és tavalyelőtt is a kenyai Lucy Murigi győzött, mindkétszer európai versenyző lett az ezüstérmes – sőt 2016-ben az öreg kontinens futói foglalták el a dobogó mindhárom fokát. Ami pedig a hosszú távot illeti, az elmúlt négy évben a férfiaknál az olaszok örülhettek, míg a nőknél kétszer brit, egy-egy alkalommal pedig olasz és svájci diadal született.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra
Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta, és második lett

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.